Kirjoittaja Aihe: Livojoen koskiluokitukset  (Luettu 5570 kertaa)

Aki M

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 4
Livojoen koskiluokitukset
« : Kesäkuu 13, 2016, 21:10:56 ip »
Ilmeisesti K&C:n edustajia on joskus käynyt Livojoella melomassa. Olisiko kellään joen yläosan koskiluokituksia tai muuten vaan melontavinkkejä kyseiselle joelle?

Pudasjärven kunta on julkaissut koskiluokitukset joen alaosalle joten laitetaan siitä vielä linkki alle. Samasta paikasta löytyy luokitukset Ii- ja Pärjänjoelle.

http://www.pudasjarvi.fi/asukkaille/liikunta-ja-ulkoilu/retkeily-ja-vaellus/vesiretkeily/livojoki

-Aki

Risto Salow

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Vs: Livojoen koskiluokitukset
« Vastaus #1 : Kesäkuu 19, 2016, 18:33:54 ip »
Hei

Joskus on tehty kartta Livojoesta jota ei liene saatavilla. Yläosassa on muutama vähävetinen koski. Pitkäkoski III 1800/17,3 on haastavin ja tulee ensimmäisenä Livojärvestä. Muita II luokan koskia löytyy runsaasti ennen Sarajärveä. Yläosan paras melonta-aika alkaa tältä kesältä olla ohi? Lisätietoja tarvittaessa 0407441709.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 19, 2016, 18:36:13 ip kirjoittanut Risto Salow »

Aki M

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 4
Vs: Livojoen koskiluokitukset
« Vastaus #2 : Heinäkuu 02, 2016, 15:58:30 ip »
Kiitokset Ristolle viestiketjun kommentista ja Arille puhelinkonsultaatiosta. Kävimme tarkastamassa kosket kahden kanootin ja yhden kajakin voimin. Ajanjohta oli 20-24.6 ja reitti Livojärveltä Sarajärvelle. Alla parit kommentit, jos vaikka joku suunnittelee Livolle suuntaamista.

Reissun aikaan Livojoen Hanhokosken mittauspisteellä vedenkorkeus oli noin 117 cm ja virtaama noin 30m3/s. Tällä vesimäärällä yläosan kosket Kuusenpukkaan asti olivat raskaasti lastatuille kanooteille lähes laskukelvottomia, ja eteneminen meni osaltamme uimiseksi ja uittamiseksi.  Haaraniemen kämpältä Sarajärvelle asti ulottuvan koskiosuuden laskimme tyhjillä kanooteilla ja siellä vesi riitti laskuhommiin vielä ihan kohtalaisesti. Yläosan kosket ovat kapeita ja kivisiä, ja alempana joki levenee ja muuttuu vähän helpommin laskettavaksi.

Koko joen kattavat koskiluokitukset löytyvät vuodelta 1995(!) olevasta Livojoen vesiretkeilyoppaasta, joka löytyy ainakin Oulun maakuntakirjastosta. Oppaassa olevat alaosan koskiluokitukset ovat samat kuin tähän ketjuun aiemmin linkitetyt. Yläosan koskista ensimmäinen eli Pitkäkoski (1800/17,3) oli luokiteltu III-tason koskeksi, ja alaosalta löytyvä seitsenoikea(1660/10) luokkaan II-III. Lisäksi oppaassa olevasssa putouskartassa Väljäkulkku(690/7,7) ja Hillinkoski (2700/7,6) on merkattu III-luokkaan ja varsinaisessa kartassa luokkaan II. Ehkä kannattaa mainita myös lähellä Iijokea oleva Isokyngäs joka on oppaassa luokkaa III-!!. Kartaksi suosittelisin riittävän mittakaavan maastokarttaa, josta eri koskiosuudet ja muutkin kohteet erottuvat paremmin kuin oppaassa olevasta kartasta.

Majoituimme saunallisiin mökkeihin Kuusenpukassa ja Haaraniemessä. Molemmat kämpät olivat siistejä, ja lisäksi ne tarjoavat kohtalaiset mahdollisuudet myös koskikalastukseen. Auton siirron Livojärveltä Sarajärvelle saimme rahaa vastaan Livojärvellä olevasta Valkean peuran valtakunnasta. Retkeä suunnittelevien kannattanee vilkaista myös Melonta- ja soutuliiton sivut, sekä alla linketetty vanhempi viestiketju jossa on aina ajankohtaista juttua tekniikasta, turvallisuudesta ja varusteista: 

http://www.melontajasoutuliitto.fi/lajit/yleista-lajitietoa/melontaretken-suunnittelu/
http://keskustelu.kc.fi/index.php/topic,611.0.html

Risto Salow

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Vs: Livojoen koskiluokitukset
« Vastaus #3 : Heinäkuu 02, 2016, 21:11:00 ip »
Olemme yleensä laskeneet joen yläosan heti jäiden lähdettyä toukokuussa ja silloinkin Pitkäkoski on ollut aika kivinen laskea. Tuolloin muut kosket ovat aika hyvin laskettavissa. Tuo vesiretkeilyopas Livojoesta v. 1995 on tuttu ja olin jo mukana kun sitä seuran porukalla kartoitettiin (kannen meloja punaisessa kajakissa :). Samanlainen opas on tehty myös Pärjänjoesta.