Kirjoittaja Aihe: Utosjoki helatorstaina 13.5.2010  (Luettu 8784 kertaa)

Teijo Lehtonen

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 384
Utosjoki helatorstaina 13.5.2010
« : Toukokuu 16, 2010, 14:14:34 ip »
Kävimme helatorstaina kokemassa Utosjoen, joka ei ole kovinkaan kaukana Oulusta mutta jostain syystä ei tutuilla melojilla ollut enempää tietoa, kuin parikymmentä vuotta aikaisemmin järjestetyistä maratonkilpailuista.

Lähdimme vesille viiden melojan voimin hieman Aution yläpuolelta kohdasta, jossa tie kulkee aivan joen vierestä (lat 64° 50.139'  lon 26° 44.333') ja kysyimme läheisestä talosta luvan pysäköidä auton pihalle.

Joki oli leveydeltään Sanginjoen luokkaa ja virtausta oli melkoisesti suvannossakin. Ensimmäinen koski (Myllykoski) oli retken suurin ja pudotusta oli mukavasti. Aution jälkeen alkoi todella pitkä suvanto-osuus, jota katkoi vain muutamat pikkukosket. Nuotiopaikkoja ei matkalla ole, joten pysähdyimme hyvän näköiseen paikkaa evästauolle. Kemilän kohdalla koskia alkoi olla enemmänkin ja viimeiset Pitkäkoski ja Nuojuankoski olivat jo melko matalia ja kivisiä ja pohjakosketuksiakin tuli, joten tulva-aika oli ilmeisesti lopuillaan.

Kosket olivat uitonaikaisia "rännejä" joissa ei tarvinnut erityisemmin mutkitella ja väistellä kiviä, mutta veden virtauksen ansiosta melko vauhdikkaita.

Matkaa retkelle tuli GPS:n mukaan hieman yli 24km. Kuvia retkeltä voi käydä katsomassa http://kc.fi/galleria/thumbnails.php?album=118