Yleinen alue > Koskimelonta

koskenlasku avokanootilla - keskustelu tekniikasta ja varusteista

<< < (4/6) > >>

Vesa Auno:
Kun vettä on tarpeeksi, niin ei kopsahtele hontoissa. Matalemmalla vedellä näin olisi voinut käydäkkin. Hyvä idea järjestää koskenlaskukurssi avokanootilla ja saa näemmä laajaa kannatusta. Näitä kurssi-ideoita olemme pähkäilleet ja tässä taas yksi  :)

Taidan laskea ensi kerralla kosken takaperin  :P, jos sillä saadaan näin hieno keskustelu ja ideointiriihi aikaiseksi  ;). Lukekaa myös 30.8 olevan tapahtuman tarinaa, jotta keskustelu leviäisi koskemaan myös kalustoa, johon otettiinkin jo kantaa mm. ilmapussien osalta. Laittakaa ajatuksia rohkeasti kehiin. Ei haaveilua vanhasta hyvästä ajasta kiitos !, vaan oikeaa rakentavaa keskustelua siitä, mihin suuntaa kalustoa ja sen käyttöä olisi kunkin mielestä kehitettävä. Muilla seuroilla mm. Jyväskylässä ja Oulussakin ovat esim. ohjeistukset, käytännöt ja säännöt tarkemmalla tasolla. Kalustoon investoidaan OIKEASTI. Myös kalustoon ja toimintaan käytettävät tilat ovat meihin verrattuna pienemmilläkin seuroilla paremmalla tasolla. Melontakeskushanke ei tunnu etenevän odotetusti.

http://kc.fi/keskustelu/index.php/topic,613.0.html

Ps. Edellisen koitelireissun kuvasatoa vähän ammattilaisemman kuvaajan ottamana.

http://www.ritvakoskela.net/Valokuva-albumi.php?currDir=./Harrastekuvat&startFrom=0

Risto Salow:
Kaluston hankintapolitiikkana on ollut niiden soveltuvuus vuokrauskäyttöön jolla kajakit, kanootit ja kumiveneet pääosin on rahoitettu. Joitakin kertoja kalustoa on hankittu hyvän kassatilanteen pohjalta. Aikoinaan nuorisokajakkeja hankittiin myös Kanoottiliiton rahoittamana. Näin kalusto onkin painottunut retkikalustoon ja koskikalusto on jäänyt vähemmälle? Jos rahoitus järjestyy voisi painopistettä siirtää hyvään koskikalustoon koska olemme johtava koskimelontaseura 8). Nyt kun kaupunki laajenee voisi tilaongelmaa kartoittaa laajemmalta ja etsiä seuralle parempia tiloja?

ps. ne "nuorisokajakit" oli muistaakseni kuusi avokannoottia koska niiden piti pystyä ansaitsemaan Kanoottiliiton lainan lyhennykset ;)

Tapani Lehtonen:

--- Lainaus käyttäjältä: Risto Salow - Elokuu 28, 2010, 23:02:46 ip --- Nyt kun kaupunki laajenee voisi tilaongelmaa kartoittaa laajemmalta ja etsiä seuralle paremoia tiloja?

--- Lainaus päättyy ---

Esim. http://www.martinniemi.fi/mvak/ jonne ainakin yhdessä välissä sain ehdotettua paikan melontakalustolle... ? Tosin Martinniemi on hieman kaukana ainakin eteläisen Neo-Oulun asukkaiden näkökulmasta...

Menee kuitenkin jo vähän offtopiciksi eli jatketaan mielummin sillä kuinka avokanootilla mennään koskessa  ;)
Eli rauhallisesti virran sielua tunnustellen ja kalustoa säälien  :)

Veli-Matti Lehtonen:
Terveiset jälleen Ruunaan reissun jälkeen.
Olipa minullekkin aivan uutta vesistön alaosan kiveys ja "kunnostus".
Ensi kevään ja kesän melontoihin löytyy nyt tosi hienoja koskimelontaratoja jopa loppukesällä, sillä vettä riittää. Nyt oli Neitikoski kuivimmillaan, mutta alavirralla Käpykoskella oli jo tosi vaativia kiemuroita.
Mutta palaan tuohon kalustoon. Kuten Ripe kirjoitti, kalustomme on pääosin tarkoitettu yleishyödylliseen koulutukseen ja vuokraukseen. Mikäli joku haluaa extreme juttuja, voi varmaan hankkia mieleisensä koskipulkan ja siihen sopivat vermeet.
Sillä voi sitten laskeskella aivan vapaasti.
Tämän vuoksi on hienoa, että Oulussa on kaksi seuraa. Yhteistyöllä homma hoituu. OSM:n kalusto ja joidenkin melojien amattitaito tuo uusia mahdollisuuksia.
Tämä on sitä Kanoottiliiton toimintaa, mitä tietämättömät itkevät.
Kanoottiliitto on juuri sitä seurojen yhdessä muodostamaa toimintaa. Ei meillä ole mitään ylempää tahoa, joka paijaa ja hyyssää melojia. Meidän on se homma tehtävä itse ja porukalla. Mutta ei kangistuta kaavoihin ja vain oman seuran ympyröihin! Käydään välillä vieraissa ja solmitaan tuttavuuksia toisiin seuroihin. Nyt pitää käydä kääntämässä talikkoa tunkiossa, mutta eihän se homma muutoin muhi ja kehity. Tehkää samoin.

Janne H:
Halusin kertoa tänne yhden noviisin tarinan.

Käytiin vaimon kans melomassa Kiiminkijokea Nuijamisten lavalta Koiteliin saakka viime sunnuntaina ja kun se takarännin lasku ei mennyt ihan putkeen ja löysin täältä videon jossa "ammattilaisetkaan" ei päässy alas asti ihan tyylipuhtaasti, niin ajattelin kertoa keskustelun jatkoksi omankin kokemuksen. Meillä siis oma inkkari ollu jo kohta kymmenen vuotta ja muuan vuosi pitempään on joka kesä yks tai useampi lyhempiä tai pitempiä melontareissuja tehty niin Kiiminki-, Koston- ja Livojoelle yms. Eli melontakokemusta jonkin verran vaikka ei mitenkään runsain mitoin koskenlaskukokemusta varsinkaan isommista koskista.

Tulikurkku meni ok, emäntä vaan vaahtos ammattilaisten koskesta ku siinä oli niitä pujottelukeppejä haittona. Nooh jatkettiin sinne takaränniä kohti (nämä nimitykset tulikurkku ja takaränni on selvinny vasta tässä surffailessa). Me on käyty siinä koitelissa kävellen pari kolme kertaa lasten kans tämän kesän-kevään aikana eikä se takaränni ole näyttänyt ollenkaan pahalta siihen polulle katottuna. Niin siis alusta ja lopusta, mutta se puoliväli ei sitten siihen polulle niin ole näkynytkään, jossa pahimmat tyrskyt olivatkin. Eli alku meni hyvin, mutta siinä kun vauhti alko koveneen niin koko reissun ensimmäinen kivikosketus tulikin juuri ennen pahinta myrskyä. Kanootti kääntyi oikealle kohti kallioreunustaa ja siitä takas virtaan ja kallistui ja sitten se olikin menoa kun se pahin tyrsky imas kylelleen. Laskettiin sitten se pahin kohta pinnan alla ainakin rouva hengestään taistellen. Minä pysyin jostain syystä paremmin pinnnalla. Pidin melasta kiinni koko ajan sekä lippalakista. Emäntä sai onneksi eka sukelluksen jälkeen kanootista sen verran kiinni ettei enää uponnut kovin pahoin. Siinä vähän matkaa matkattuamme päästin rantaankin kanootin mentyä menojaan loppukoskenkin. Onneksemme pystyimme toteamaan että mitään suurempaa ei sattunut, vaikka isompaan hätään olis ainekset ollu. Meillä oli kyllä asialliset pelastusliivit päällä, mutta kypärät on jäänyt jostain syystä hommaamatta kun ollaan pääasiassa rauhallisissa koskissa kulettu.

Ja miksikö sitten paljon puhuttuun Koiteliin tuli mentyä, vaikka emäntä hieman empikin. Mm. kiiminkijoki.fi:ssä oleva koskiselostus arvostelee ykkösluokan koskeksi kesävedellä kuten monet muutkin kosket tällä joella. Ohjeessa vielä sanottiin että TULVAvedellä koskessa stoppariaalto ja suositellaan aukkopeitteitä sekä soveltuvaa kalustoa ja kokeneille. Kuva jäi että kesävedellä olis ihan turvallista. Oltiinhan kuitenkin melottu aika paljon vaikkei just tänä kesänä tän enempää. Toisekseen siinä oltiin useesti käyty katteleen että tostahan menee vaan tollanen kanootin mentävä kanava, josta on oikein mainio mennä.

Vettä taisi kuitenkin olla ajankohtaan nähden ihan reilusti, kun me ei tosiaan yhtään kiveä löydetty aiemmista koskista. Yleensähän kuitenkin pohjakosketuksia tulee sentään jokunen. Oliko tuo vedenkorkeus (Haukipudas 16.7.2011: 10,3m )  ja virtaama sitten jo niin kova että takaränni oli pahempi kuin luultiin? Eihän tuo nyt silti mikään tulva ollut...

Päitä ei siis kolhittu, muutamia naarmuja jaloissa, kynsiä halki ja pari hellää polvea. Suurimmat vahingot oli henkisiä, emäntä ei aijjo enää koskaan yrittää sitä koskea laskea ja tuskin minäkään, vaikka melomaaan kyllä taas joskus mennään. Viimestään ens kesänä, kunhan kanootti on korjattu ja kypärät hommattu. Kalustotappioina tipahti yksi puhelin muovipussissa ja aurinkolasit koskeen sekä MadRiverin keulakolmio-kantokahva hässäkkä jatkoi kellumistaan meiltä karkuun. Jos joku löytää tuon puhelimen, niin se olis kyllä kiva saada takas lähinnä SIM-kortin takia ja toki jos tuo kanootin osakin kelluu vastaan siittäkin ollaan kiitollisia. Eväät ja vaihtovaatereppu olivat pysyneet tosi hyvin kanootissa kiinni ja taisipa juuri sen vaatekuivapussin turvin tuo kanootti kelluakin hieman korkeammalla toisesta päästä kaaduttuaan. Tuon kanootin ja karanneen melan sain juostua ja uitua kiinni vasta sitten vähän ennen ensimmäistä mökkiä oikealla rannalla.

Jos teillä kerholaisilla on jotain yhteyksiä ja sananvaltaa tuonne kiiminkijoki.fi:n sivuston koskiselostuksiin niin melkeen suosittelisin sinne koitelin ohjeisiin lisäämään että ei sinne takaränniin ole AVOkanootilla asiaa edes kesävedellä kokemattomilla. Senhän todistaa jo tuo tämän ketjun alotusvideokin. Kanootti täyttyi niin pahasti vedellä ettei sitä voinut loppuun laskea. Sama päätelmä tehtiin itsekkin että se olis täyttynyt hieman myöhemmin jos ei olis kaaduttu just ennen sitä iso tyrskyä vaan kaaduttu sitten ku sitä täyttä ei purkkia paljoa ohjailla. Meinaan että tuollaisia avokanoottejahan tässä joen varrella vuokraa monikin enskertalainen kun lähtee retkeilemään eikä välttämättä ole muuta tietoa koskista ku mitä sattuu netistä ja vuokraajalta kuulemaan. Nuo samat selostukset oli tuossa munkin kartassa vaikka se on kymmenkunta vuotta vanha. Muuten löytyykös tuollaisia melontakarttoja kiiminkijoelle uudempia mistään? Meinaan tulistelupaikat ei siinä enää ainakaan pidä paikkaansa. Tuollaisten melontakarttojen avulla me on tähän asti aina suunnisteltu retkillämme ja uskottu joihinkin koskiselostuksiin vaikka pienemmissä koskissa niillä ei kyllä ole mitään virkaa vaan itse se on reitti katottava.

Tämmöinen tarina tähän jatkoksi

Kun tässä oli puhetta inkkari-koskikurssista niin täältäkin saattaisi pari  toivotonta koskimelojaa olla kiinnostuneita, jos vain sattuu aikataulut sopimaan ja satutaan sellaisen olemassa olo jostain huomaamaan.

Melontaterveisin

- Janne H -

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta