K&C ry - Forum

Yleinen alue => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Veli-Matti Lehtonen - Lokakuu 20, 2009, 21:33:33 ip

Otsikko: Keskustelua melonnan turvallisuudesta - reskutukset, varusteet yms.
Kirjoitti: Veli-Matti Lehtonen - Lokakuu 20, 2009, 21:33:33 ip
Kauanko jaksan kylmässä vedessä? Tehkää tämä testi yhdessä seuran toimesta! Jo ennakkoon. Älkä odottako muiden tekevän sitä puolestanne!
Kanoottiliiton Harrastejaosto yhdessä Avokanootti Yhdistyksen kanssa on ideoimassa talven ajalle seurojen jäsenten omaehtoisia testi- tilaisuuksia. (Tapahtumiin voidaan jatkossa kutsua valmistajien esittelijöitä sekä myyjiä) Jokainen tuo omia kylmiin vesiin käyttämiään/suunnittelemiaan varusteita. Kellutaan sitten yhdessä vaikka avannossa ja kellotetaan, kuinka kauan kykenee mitatussa veden lämpötilassa toimimaan. Kuinka kauan sormet paljaina voisi tarttua melaan…pumpata kajakin istuinaukon tyhjäksi…laittaa aukkopeiton… jne.!
Kokeillaan yhdessä ja turvallisessa ympäristössä. Tulee todellista kokemusta, kannattaako lähteä toukokuun puolenvälin helteellä teepaidassa ja shortseissa melomaan. Toki takakannella on pumppu ja melakelluke?
Kokeilkaa porukalla vaikka Tuiran uimalan kohdalla talven kylmillä. Yksin EI SAA testailla.
Tärkeää on tuntea omat varusteensa. Ei vain myyjän esitteistä. Miten toimii märkäpukuni? Paraneeko, jos laitan alle urheilukerraston? Mitä laitan milläkin veden lämpötilalla kuivapuvun alle? Onko vaarana lämpötasapainon menetys vai kaaduttaessa hypotermia?
Otsikko: Vs: Turvallisuus kylmissä vesissä
Kirjoitti: Veli-Matti Lehtonen - Tammikuu 30, 2010, 19:27:13 ip
Avokanoottiyhdistys toteutti ensimmäisenä kylmäkoulutuksen ja varustetestauksen. Pakkasta oli reilusti. Kuvia linkistä: http://tinyurl.com/yd42d6q
Jaakko Mäkikylä Avokanoottiyhdistyksestä ideoi tärkeän koulutus ja testitilaisuuden.
Vieläköhän melojat saavat käyttää Tuiran uimarannan huoltorakennuksen sosiaalitiloja? On lämmin pukuhuone ja pikkuruinen suihku. Tämä paikka on hyvä keväälle ennen varsinaisen avovesikauden alkua. Välinemyyjiäkin saamme varmasti paikalle, kunhan ajankohta on sopivasti kaluston tuonnin yhteydessä, kuten viimekeväänä.
Otsikko: Vs: Merelle surffaamaan
Kirjoitti: Veli-Matti Lehtonen - Kesäkuu 05, 2010, 19:31:12 ip
Muistakaa aina: kun putoatte Nallikarin hiekkaan pää alaspäin, se on samaa kuin ajaa hirven kanssa kolarin. Selkäydin painuu kasaan. Surffailkaa sen tähden riitävän kaukana rannasta!!! Olen tehnyt 25 m/s myrskyssä elämi ainoan kunnon keulaluupin Nallikarissa.. Kajakki oli rantapusikoissa, ennen kuin olin edes pinnassa kaukana rannasta. Siis: Turvallisuus aina mukana, vaikka onkin hienoja aaltoja. Olen ne kokenut. Siksi tämä varoituksen sana. Sylvain osaa kyllä nämä jutut. Omin päin ei saa menna testailemaan.
Otsikko: Vs: Vs: Merelle surffaamaan
Kirjoitti: Sylvain Eckhardt - Kesäkuu 06, 2010, 02:13:41 ap
Muistakaa aina: kun putoatte Nallikarin hiekkaan pää alaspäin, se on samaa kuin ajaa hirven kanssa kolarin. Selkäydin painuu kasaan. Surffailkaa sen tähden riitävän kaukana rannasta!!! Olen tehnyt 25 m/s myrskyssä elämi ainoan kunnon keulaluupin Nallikarissa.. Kajakki oli rantapusikoissa, ennen kuin olin edes pinnassa kaukana rannasta. Siis: Turvallisuus aina mukana, vaikka onkin hienoja aaltoja. Olen ne kokenut. Siksi tämä varoituksen sana. Sylvain osaa kyllä nämä jutut. Omin päin ei saa menna testailemaan.

Älä Weltsu huolehdi turhaan. Kun tuulta on 20 m/sek, Nallikarissa ei ole ruuhkaa ...  ;D ;D
Otsikko: Vs: Vs: Merelle surffaamaan
Kirjoitti: Veli-Matti Lehtonen - Kesäkuu 09, 2010, 00:56:10 ap
Voi harmi! Luulisi melojien ryntäävän rantaan kokeilemaan tyrskyjä. Niitä ei Oulun rannikoilla kovin usei näe, ellei sitten ole aivan hurja keli. 20 m/s on kyllä jo sellainen.
Koskimelojille ja osaaville ohjaajille sieltä löytyy aina kovilla keleillä ainutlaatuisen hienoja surffeja ja harjoittelupaikkoja. Riittävän kaukana rannasta voi kokeilla surffeja sekä mennä nurin surutta. Uimarannan läheisyydessä isossa mainingissa on oltava tarkkana. Aallonpohja on aika matalalla.
Kateeksi käy, täällä Kuopiossa ei juurikaan tällaista mahdollisuutta ole.
Otsikko: Vs: Turvallisuus kylmissä vesissä
Kirjoitti: Teijo Lehtonen - Huhtikuu 27, 2011, 11:49:36 ap
Nostetaanpa tätä aihetta vähän ylöspäin tämänpäiväisen uutisen kanssa:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Meloja%20kaatui%20j%C3%A4%C3%A4t%C3%A4v%C3%A4%C3%A4n%20veteen%20-%20kuoli%20nopeasti/art-1288385130404.html

Eli Oulussakin suistoalue on jo enimmäkseen sula ja merikin alkaa sulamaan, mutta ei lähdetä sinne kuitenkaan yksin ja vaatetus laitetaan veden lämpötilan mukaan.
Otsikko: Vs: Turvallisuus kylmissä vesissä
Kirjoitti: Teijo Lehtonen - Huhtikuu 29, 2011, 11:03:43 ap
Naapuriseuran keskustelupalstallakin hyviä turvallisuusneuvoja kylmän veden koskimelontaan liittyen: http://www.osm.fi/phpBB2/viewtopic.php?t=1420
Otsikko: Onko uusi melontakypäräsi vaarallinen?
Kirjoitti: Veli-Matti Lehtonen - Elokuu 30, 2011, 02:29:56 ap
Katsokaa mitä kirjoittelin koskimelonnan puolelle ja jos tuntuu tutulta välineeltä, niin äkkiä korjaamaan pääasia, eli kypärä!


http://kc.fi/keskustelu/index.php/topic,767.0.html (http://kc.fi/keskustelu/index.php/topic,767.0.html)


Tapanin muokkaus: Lisäsin linkin ja ikonoin huutomerkillä
Otsikko: Vs: Onko uusi melontakypäräsi vaarallinen?
Kirjoitti: Veli-Matti Lehtonen - Elokuu 30, 2011, 21:09:28 ip
Tärkein pointti! Lukekaa aina käyttöohjeet huolella ja säätäkää kypärä hyvin. Kyseinen kypärä on hyvä ja edullinen oikein säädettynä ja kiristettynä. Koskissa myös liivit ja muut vermeet oikein päällä, niin vältytään turhilta havereilta. Terveisin Kanoottiliiton melontaturvallisuusryhmän vara pj. Weltsu. Siksi tätä turvallisuus "holhousta"näin etänä.
PS. ei näytä pääasia kiinnostavan lukukerroista päätellen... Potta kuin potta ja koskeen.
Otsikko: HUOM! Oulujoella kova virtaus!
Kirjoitti: Sylvain Eckhardt - Elokuu 12, 2012, 21:44:10 ip
Tällä hetkellä on Oulujoella erittäin voimakas virta Nokkalan vajan kohdalla. Virta vie nyt vauhdilla alas mikäli joutuu uimaan ja myös kajakilla voi helposti joutua alas, mikäli meloo keskellä jokea. Aloittelijan kannattaa siis pysyä tarkasti rannan lähellä tai odottaa kunnes patoluukut suljetaan. Rautatiesillan alapuolelle ei aloittelijan kannata mennä.

(https://keskustelu.kc.fi/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwwwi2.ymparisto.fi%2Fi2%2F59%2Fq5904450y%2Fqinlyhyt.gif&hash=c6a8fad39ea189b4b58e93316353dc4f6e2f6004)

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/59/q5904450y/wqfi.html
Otsikko: Vs: HUOM! Oulujoella kova virtaus!
Kirjoitti: Ari Ollila - Elokuu 12, 2012, 23:02:01 ip
Juoksutukset aiheuttaa melekosia virtauksia ja pyörteitä myös Hartaanselälle, eli Tukkisaaresta melomaan lähtevien kannattaa ottaa ne huomioon.

-Ari
Otsikko: Vs: HUOM! Oulujoella kova virtaus!
Kirjoitti: Jarmo Kujala - Elokuu 13, 2012, 01:13:30 ap
Otin huomioon. Kivaa oli puljata merikajakilla. :) No, vakavasti ottaen pitää katsoa minne menee ja riittääkö taidot.
Otsikko: Vs: HUOM! Oulujoella kova virtaus!
Kirjoitti: Heli Alanen - Elokuu 13, 2012, 04:08:46 ap
Joo ja myös virtaus sillan alla Toppilansalmesta tullessa oli melekonen eli suosittelen kiertämään reitin suuntaan Toppilansalmi - Mustasalmi.
Otsikko: Läheltä piti -tilanne Tukkisaaressa
Kirjoitti: HeKu - Elokuu 21, 2015, 15:42:21 ip
Tiedoksi (ja opiksi), että tänään sattui Tukkisaaressa seuraavanlainen läheltä piti -tilanne:

Oltiin lähdössä porukalla perusmelontalenkille aamupäivällä. Kun oltiin merkitsemässä lähtöämme suorituskansioon (siis siihen, johon merkataan käyttöön otettu kalusto, palautusaika ym.), huomattiin, että eilisillalta puuttui yksi "ok"-paluukuittaus ja samoin puuttui vajalta myös seuran kajakki, jonka kyseinen meloja oli lainannut. Muutenkin merkinnät olivat osittain puutteelliset. Myöskään varauskansiosta (se, mihin merkitään vuokraukset ym.) emme löytäneet asiaan liittyviä merkintöjä. Henkilö oli kuitenkin kirjannut puhelinnumeronsa suorituskansioon selkeästi, mutta kun yritimme hänelle soittaa, hän ei vastannut soittoon.

Tästä päättelimme porukalla ja yhdessä vajamestarin kanssa, että joko merkinnöisssä on nyt tullut jokin sekaannus tai jotain todella ikävää on oikeasti sattunut. Päädyimme siihen, että varmuuden vuoksi teemme seuraavaksi ilmoituksen viranomaisille melojan ja kajakin katoamisesta. Ennen viranomaisilmoituksen tekemistä saimme kuitenkin kyseisen henkilön kiinni puhelimella, ja selvisi, että henkilö oli vuokrannut kajakin pidemmäksi aikaa käyttöönsä toiminnanjohtajalta, mutta vajan kummankin kansion merkintöjen tekemisessä oli ollut epäselvyyttä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin tällä kertaa. Onneksi. Mutta jatkossa kaikille muistutukseksi, että kaikki tylsältä tuntuva kirjanpito vajalla on tarpeen käytön seurannan lisäksi myös turvallisuussyistä. Kaikki merkinnät on siis syytä tehdä huolellisesti, jotta vältytään turhilta etsintäoperaatiolta, jollainen tässä tapauksessa oli jo varsin lähellä.

Jos merkintöjen tekemisessä on epäselvyyttä tai oma muisti on ehtinyt käyttötaukojen aikana tehdä tepposet, ohjeet melomaan lähtemiseen ja merkintöjen tekemiseen löytyvät esimerkiksi täältä: http://kc.fi/index.php/jaesenille/kaluston-kayttoopas-jasenille

Helena
Otsikko: Vs: Läheltä piti -tilanne Tukkisaaressa
Kirjoitti: Veli-Matti Lehtonen - Syyskuu 17, 2015, 11:33:46 ap
Tämä varmaan opiksi ja opetukseksi.
Painottakaa melojille puhelimen saatavuutta varsinkin yksin melottaessa ja vajakirjan oikeanlaista täyttämistä!
 Merivartioston ja viranomaisten mukaan suurin syy tavallaan aiheettomiin partiotehtäviin johtuu siitä, ettei melojaan saada yhteyttä. Edellä mainittu tapaus ja lukemattomat muut, jossa esim. vuokraaja ei palaa sovittuun aikaan eikä häneen saada puhelimella yhteyttä ovat tällaisia. Usein kännykkä on vesitiiviisti lastiruumassa ja aallokko estää rantautumisen ja puhelimen käytön.
Hommatkaa kimppaostoina vesitiiviitä kännykkäpusseja ja pitäkää yhteysväline liivin taskussa varmistusnarun kanssa. Sukelsin n. kuukausi sitten oman retkipuhelimen Konneveden pohjasta aika syvältä. (Toimi vielä parin tunnin pohjassaolon jälkeen.) Oli mukana retkellä parikin varapuhelinta, mutta vain yksi sim-kortti. Eivät varmaan olisi 112:ssa soittaneet kotijoukoille ja kertoneet että kaikki ok, paitsi parempi känny on järvenpohjassa... Nyt on tuplasimit ja aina varapuhelin mukana kun yksin tohellan.
Weltsu
Otsikko: Vs: Läheltä piti -tilanne Tukkisaaressa
Kirjoitti: Sylvain Eckhardt - Marraskuu 11, 2015, 03:23:48 ap
Otsikko on hieman harhaanjotava.  Kyseessä ei ollut läheltäpiti melojan turvallisuuden kannalta, vaan apuun olisi soitelutu turhaan.
Otsikko: Vs: Läheltä piti -tilanne Tukkisaaressa
Kirjoitti: Pekka Saavalainen - Marraskuu 22, 2015, 22:15:35 ip
Tapahtui Tukkisaaressa marraskuisena kauniina päivänä. Kaksi ihmistä päättää lähteä melomaan. Toinen ei ole melonut koskaan aikaisemmin ja toinen jonkun verran - ei turhia melontakursseja. Pelastustaitoja ei tarvi, jos ei kaadu. Suurin ongelma on päästä ilman laituria kuivin jaloin melomaan. Vaatetus sopiva kuivalla maalla ulkoiluun.

Ilman lämpötila -5 astetta ja vesi Toppilansalmessa +1 astetta.

Pohdiskelin oman melontalenkin ajan, olisiko pitänyt ottaa vajan avaimet pois. Eivät olleet tulleet vielä 2,5 tunnin jälkeen takaisin vajalle. Kävin illalla varmistamassa, että pyörän olivat hävinneet ja kajakit takaisin vajalla. Vajakansiosta löytyi vain toisen melojan merkinnät.

Sellaista.
Otsikko: Pelastamistekniikkaa
Kirjoitti: Jari Korva - Huhtikuu 23, 2017, 12:15:23 ip
Kaikki tuli pelastettua hallissa, mutta alla olevassa linkissä on jatkotreenejä varten mallisuoritus käytetystä tekniikasta. Pelastautumista kannattaa treenata säännöllisesti niin että syntyy rutiinia, varmuutta ja ripeyttä, jotta kaikki luonnistuu huonommassakin kelissä ja kylmässä vedessä liikoja miettimättä.

https://www.youtube.com/watch?v=j-zpJQeiaNc (https://www.youtube.com/watch?v=j-zpJQeiaNc)

Otsikko: Melontaonnettumuudet 2019
Kirjoitti: Jari Korva - Joulukuu 15, 2019, 23:57:22 ip
https://suomenmelontakouluttajat.fi/news/melontaonnettomuudet-2019/ (https://suomenmelontakouluttajat.fi/news/melontaonnettomuudet-2019/)

Mikäli kiinnostaa pohdiskella melontaturvallisuutta enemmänkin, kannattaa lainata kirjastosta "Sea kayaker's more deep trouble - more true stories and their lessons from Sea Kayaker Magazine".
Otsikko: Keskustelua melonnan turvallisuudesta - reskutukset, varusteet yms.
Kirjoitti: Anna L - Elokuu 14, 2020, 00:47:41 ap
Tähän ketjuun on tarkoitus koostaa melonnan turvallisuuteen liittyvää keskustelua, jota on käyty K&C:n Whatsapp-ryhmässä, sekä tarjota alustaa edelleen jatkokeskustelulle ja -kysymyksille.
Kannattaa myös katsoa Pekka Harjun linkkaamat K&C:n koulutusmatskut  tästä ketjusta (http://keskustelu.kc.fi/index.php/topic,1268.0.html), sieltä löytyy asiaa mm. varusteista turvallisuutta koskien.


Itsereskutus, astetta hc:mpi vaihtoehto parireskuttamiselle.

Voi tehdä mm. melakellukkeella, kas näin:

(https://i.imgur.com/yAQoccF.png?4)

Sama videolla näytettynä YouTubessa (https://www.youtube.com/watch?v=kA44W5RoEx8), alkaen kohdasta 1:03

Tämä melakellukkeella itsepelastautuminen ei jostain syystä oo ihan kaikkien suosiossa


Ossi linkkasi keskusteluun "ladder"- eli tikapuumenetelmän, tässä YouTube-linkki (https://www.youtube.com/watch?v=eCC-oX-OsWg)

(https://i.imgur.com/IF6yHs3.png?2)(https://i.imgur.com/DjTYwr3.png?2)

Koska ainakin osa merikajakeista on sen verran kiikkeriä, niin Cowboy- tai Scramble-tyyli voi olla tällöin helpompi. Kajakkiin ei kivuta "ladderin" tavoin kajakin perältä, vaan aivan aukon takaa. Tässä Lotan linkkaama YouTube-video (https://www.youtube.com/watch?v=P9VgFiW92j8&t), joka selventää tapaa vaihe vaiheelta. K&C:n Instagramissa on myös lyhyempi video tästä : https://www.instagram.com/p/CDvEGhqltXW/.


Toinen Pekka vinkkasi lisäksi tällaisen videon (https://www.youtube.com/watch?v=sFrwEV7aMhc), liittyen tasapainoiluun kajakilla itsereskutuksen yhteydessä, sekä treenivideon tuentojen harjoitteluun (https://www.youtube.com/watch?v=RQ62q40ugpA).


Edit: näitä on väki harjoitellut joskus mm. rentomelonnan yhteydessä, tai huudellut porukkaa treenaamaan yhdessä Whatsapin kautta.
Otsikko: Vs: Keskustelua melonnan turvallisuudesta - reskutukset, varusteet yms.
Kirjoitti: Sylvain Eckhardt - Elokuu 24, 2020, 17:42:32 ip
Ladder ja Cowboy ovat aika lailla samanlaisia tekniikoita. Kannattaa kokeilla molempia, joillekin kiipeäminen aukon ja perän välissä on helpompi, kun taas toisille perästä nouseminen on helpompi. Jos on paksut liivit ja kajakki on iso (korkea) nousu kajakin kannelle juuris aukon takan on haastava. Näissä on yhteisesti tärkeä, että aukot ovat isoja. Joissakin kajakeissa on pieniä aukkoja ja pääsy istuma-asentoon on todella haastavaa aallokossa ja vaatii melan käyttöä tukena. Sellaiset kajakit ovat Starit, Skerray ja kaikesta pahin Black Pearl. Jos kajakin aukko on iso , kuten ensimmäisessä "the Ladder" videossa voi istua suoraan alas, vaikka jalat ovat vielä kajakin ulkopuolella ja laittaa jalat kajakin sisään jälkeen päin.
Otsikko: Hypotermia -video
Kirjoitti: Jari Korva - Helmikuu 15, 2022, 20:55:34 ip
Video Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) hypotermiatestistä:

https://www.youtube.com/watch?v=eps2QpdI0ug (https://www.youtube.com/watch?v=eps2QpdI0ug)