Kirjoittaja Aihe: Yleistä keskustelua aallokko- ja merimelonnasta  (Luettu 9505 kertaa)

Anna L

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 3
Yleistä keskustelua aallokko- ja merimelonnasta
« : Elokuu 25, 2022, 19:48:16 ip »
Kuten otsikkokin sanoo, tässä ketjussa voi keskustella yleisesti aallokko- ja merimelonnasta, tekniikoista ym.

Aloituksessa Whatsapp-ryhmässä ollut NORTHSEAKAYAK - Advanced Manoeuvres - tekniikkavideo merimelontaan liittyen, sekä alla Sylvainin kommentteja siitä, miten tekniikoita voi hyödyntää aallokossa ja tuulessa.

1. Static turn eli käännös paikallaan. Toimii, kun haluat kääntyä esimerkiksi vastatuulesta myötätuuleen, kuten surffiin.
Huomaa, että sekä kaarivedot että takakaarivedot ovat tukevia. Tämä tarkoittaa, että lapa ei ole suorassa vaan vinossa niin, että melanvedosta tulee sekä kääntävä veto, että tuenta. Tämä sallii jyrkempiä kallistuksia ja siten myös tiukempia käännöksiä.
Aallokossa kallistusten on muutenkin hyvä olla aina melan tuennan varassa.

2. Sculling draw eli sivuttainmelonta. Aallokossa käytössä etenkin pelastuksissa, mutta toimii vähintään yhtä hyvin, ellei jopa paremmin kuin suora sivuttainveto. Hyödyllinen myös laiturille meloessa.

3. Draw stroke eli sivuttainmelontaa tämäkin. Tämä tekniikka on tehokkaampi ja sallii sivuttainmeloessa paremmin myös suunnanvaihdoksia samanaikaisesti , kun vedät enemmän edestä, takaa tai keskeltä. Aallokossa ja tuulessa draw stroke sallii pelastustilanteissa paremmin hienosäätöä, ja tuulessa ja aallokossa on pakko toimia nopeasti ja tehokkaasti.

4. Draw stroke on the move eli sivuttain siirtyminen vauhdissa. Hyvä tekniikka hienosäätämään melontalinjaa, jos haluat kiertää esteen, kuten kiven. Haastava tekniikka, joka vaatii todella paljon hienosäätöä ja harjoittelua.

5. Hanging draw, tälle ei liene suomennosta? Ajaa periaatteessa samaa asiaa kuin draw stroke. Olkapään asennon kannalta ei ehkä turvallisin tekniikka.

6. Low brace, tuttavallisemmin alatuenta. Tasapainon säilyttämiseen.

7. High brace on vastaavasti ylätuenta, sekin tasapainon säilyttämiseen.

8. Bow rudder, monille tutumpi nimellä etuperäsin, käytössä loivissa käännöksissä. Samanaikainen kallistus ulkokaarteeseen päin tekee tasapainon hallinnasta haastavaa aallokossa.

9. Cross bow rudder eli crossi tai ristikkäinen etuperäsin. Alkujaan kanoottimelojien tekniikka, koska mela on siinä lajissa yksilapainen, kajakkimelojille tekniikka on lähinnä fiilistelyä. Ajaa samaa asiaa kuin tavallinen etuperäsin. SUP-melojille tärkeä tekniikka.

10. Low brace turn eli alatukikäännös. Tiukka käännös vauhdissa. Aallokossa käyttökelpoinen esimerkiksi surffissa aallon murtuessa päälle ja kun meloja haluaa kääntyä pois aallosta. Tällöin meloja joutuu usein sivusurffiin, mutta välttää jyrkässä aallossa sen, että keula uppoaa pohjaan asti.

11. ja 12. Stern rudders, monille tutumpia nimellä takaperäsimet. Käännökset kajakilla tehdään vauhdissa, esimerkiksi surffissa, ja peräsimeen on aina yhdistettävä kallistus

Lisäksi, kertauksena tässä vielä yksityiskohtaisempi video takaperäsimestä The Stern Rudder - Sea Kayak Technique-video, kun peräsimen käyttö on oleellista surffissa. Stern pry tarkoittaa kajakin takaosasta poispäin työntävää liikettä, ja stern draw puolestaan melanvetoa kajakin takaosaa kohti.

Melontaopas-sivulla puolestaan tarkemmin vielä lavan asennosta näissä kahdessa eri takaperäsimessä.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 25, 2022, 20:03:00 ip kirjoittanut Anna L »