Kirjoittaja Aihe: Tiilikkajärven kansallispuisto 29.-31.5.2015 (Sopii myös aloittelijoille!)  (Luettu 6626 kertaa)

HeKu

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 87
K&C:n Melontaretki Tiilikkajärven kansallispuistoon pe 29.5. - su 31.5.2015

(ENG: Paddling trip to Tiilikkajärvi national park south from Kajaani. Easy trip, suitable also for beginners. Accommodation in tents. Shared lifts by car from Oulu there & back. Ask for more details in English hekuuluv_student.oulu.fi.)

Puisto sijaitsee Kajaanista etelään, Rautavaaran kunnassa. Lisätietoa kansallispuistosta http://www.luontoon.fi/retkikohteet/kansallispuistot/tiilikkajarvi/Sivut/Default.aspx ja esite http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/tiilikkajarvifin.pdf

Retki on helppo ja soveltuu myös aivan ensimmäiseksi melontaretkeksi, kunhan melonnan perustaidot on hallussa. Myös perusretkeilytaidoissa tarjotaan opastusta, jos tarpeen. Järvi on pienehkö ja melko suojainen ja päivämatkat ovat melko lyhyitä (pe n. 2 km, la 10-15 km, su n. 5-10 km), riippuu kuinka paljon kierrellään katselemassa paikkoja. Tarpeen mukaan voidaan jakaantua myös pariin eri porukkaan melontainnon ja -kunnon mukaan. Lisäksi alueella on hyviä kävelyreittejä, jos vesikilometrejä tuntuu kertyvän liikaa.

Retkelle soveltuu kalustoksi avokanootti tai retkikajakki. Kaluston varaus retkelle normaalisti toiminnanjohtajan kautta. Kulkemiset kimppakyydeillä. Trailerin vetäjä saa seuralta kilometrikorvaukset ja muiden autojen kulut jaetaan tasan kaikkien retkeläisten kesken. Kajakkien/kanoottien lisäksi osa varusteista joudutaan mahdollisesti pakkaamaan traileriin. –Paikkaa siis veden ja pölyn kestävästi!

Perjantaina olisi tarkoitus päästä lähtemään Tukkisaaresta (tarvittaessa Nokkalan kautta, jos jollakulla siellä kalustoa) hyvissä ajoin eli noin klo 17 viimeistään + kuorman pakkaus sitä ennen, jotta homma ei mene aivan yötöiksi. Tiilikkajärvellä autot jätetään Pohjoisniemeen, josta meloskellaan max. pari kilometriä Kosevan nuotiopaikalle, jossa yövytään molemmat yöt. Leiriä ei siis tarvitse siirtää välillä. Lauantaina sitten meloskellaan fiilisten mukaan, ja vielä sunnuntainakin siten, että ehditään illan tullen kotiin.

Viime vuonna tehtiin samaan aikaan samanlainen reissu, ja siitä jotakin huomioita:

- Karttaan on merkitty Kosevassa myös autiotupa, mutta se on todella peruskuntoinen ja vetää vain pari ihmistä, jos on vapaa. Majoitus siis teltoissa. Mukaan kaikki olennaiset retkikamat ja -murkinat. Yöllä saattaa olla vielä viileää, joten lämmin makuupussi turvaa hyvät yöunet. Ylipäänsä nuotiopaikat osoittautuivat oikein toimiviksi. Halkoja piisasi ja ulkovessat ajoivat asiansa mainiosti.
- Parkkipaikalta pääsee Kosevalle myös kävellen hyväkuntoista polkua pitkin (n. 1,5 km). Jos tavaroitaan ei halua ahtaa paattiin, ne on mahdollista hakea autolta myös kävellen.
- Pohjoisniemessä vesillepääsy vaatii muutaman kymmenen metrin suoseikkailun. Paikalla oli kyllä viimeksi pitkospuut, mutta märkää oli silti. Tennareilla voi olla tällä etapilla hieman pulassa. Muualla kuitenkin kuivaa kangasmetsää ja hiekkarantoja.
- Tiilikanautiolla, jossa pistäydytään varmaankin lauantaina, saattaa olla käärmeitä. Jälleen kunnon kengät/saapaat mukaan siis. Viimeksi ei kyllä nähty yhtään matelijaa missään.
- Lähes jokaisella pysähdyspaikalla on geokätkö, jos semmoinen harrastus kiinnostaa.
- Rantautua saa vain kartassa siihen erikseen merkityillä paikoilla, ja kävellessä on pysyttävä poluilla.
- Juomaveden voi joko ottaa mukaan tai keittää järvivedestä. Viime reissulla jotkut kai joivat järvivettä keittämättäkin, vaikka sitä ei tietysti virallisesti voi suositella.
- Melontavesi on tavalliseen tapaan vielä vilpoista. Ilman kuivapukuakin selviää, kun ranta on koko ajan melko lähellä. Kuivapusseihin pakattua vaihtovaatetta pitää tällöin kuitenkin olla mukana reilusti.

Ilmoittautuminen retkelle viimeistään ti 26.5. jotta ehditään suunnitella kyytikuviot ajoissa. Ilmoittautumiset ja kajakkivaraukset lomakkeella. Muista mainita, jos kalustosi on Nokkalassa eikä Tukkisaaressa.

Lisääkin saa kysellä, jos jokin asia vielä askarruttaa!


Helena

edit (Sylvain 5.5.2015): ilmoittautumiset ja kajakkivaraukset otetaan nyt lomakkeella, lisäsin linkin.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 05, 2015, 19:11:46 ip kirjoittanut Sylvain Eckhardt »

Tiina Kotipalo

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 57
Mukana! Pieni auto on, koukkua ei.
Tiina K.

Tuija Auvinen

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 26
Alustavasti mukana retkellä, pienellä lastenhoitovarauksella vielä.

Autolla uusinta katsastus luvassa ennen retkeä, joten kuka tietää onko autoa vai ei...   Ja se on pienen pieni eikä ole koukkua  :)

Tuija

Sylvain Eckhardt

 • Johtokunta
 • Sr. Member
 • *
 • Viestejä: 350
Ilmoittautumiset ja kajakkivaraukset tehdään nyt lomakkeella: LINKKI.

katriha

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 4
Hei!
Ilmoittauduin juuri mukaan. Laitoin ilmoittautumiseen että minulla on auto käytössä muttei koukkua, mutta tajusin jälkeenpäin että saan tarvittaessa käyttööni auton, josta koukku löytyy.  Allekirjoittaneella on kuitenkin vain B-kortti, joten mikäli trailerin vetämiseen tarvitaan BE-kortti niin jonkun muun pitää toimia kuskina.

--Katri

Matti Vedenoja

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 122
Tietääkseni seuran traileria saa vetää B-kortillinen kuski.