Kirjoittaja Aihe: Iijokisoutu 2022. turvamelojia kaivataan (ja toki muitakin osallistujia)  (Luettu 3251 kertaa)

Ari Ollila

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 602
Hei.

Kesän 2022 Iijokisoutuun järjestäjä kaipailee turvamelojia. Ja toki tapahtumaan voi osallistua ihan "tavallisena" melojana.

Ja tähänhän vois lähteä seurankin porukalla, kuten joskus menneinä vuosina. Tapahtuman ajankohtana Iijoki varsin leppoinen melottava, eli retkenä sopii vähemmänkin joki/koskikokemusta omaavalle.

Alla järjestäjän infoa asiasta.


Hei,

tänä vuonna 50-vuotias Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry. järjestää perinteisen Iijokisoudun 3.-6.7.2022, sunnuntaista keskiviikkoon. Tapahtuma järjestetään jo 38. kerran Iijoen vapaiden vesialueiden ja vaelluskalojen hyväksi.

Lähestymme sinua yhteistyön merkeissä. Tarvitsemme Iijokisoutuun 5-7 turvamelojaa osallistujien turvallisuuden takaamiseksi ja toivomme apuvoimia tähän tarpeeseen. Muut melojat toivotamme tervetulleiksi osallistumaan melontaretkelle samanhenkisen porukan mukana! Tarjoamme turvamelojille ilmaisen osallistumisen ja päivällislipun jokaiselle melontapäivälle. Koko tapahtuman hinta normaalisti omalla kajakilla on 50 €, yhden päivän osallistumisen hinta on 20 €. Päivällisten, aamiaisten ja muiden ruokailujen hinnat selviävät lähempänä tapahtumaa.

Iijokisoudun reitti vuonna 2022

3.7. Tapahtuma alkaa sunnuntaina Saijan lomakartanossa aloitustilaisuudella ja soututansseilla. Yöpyminen teltoissa tai majoitushuoneissa omalla kustannuksella.

4.7. Maanantaina on ensimmäinen soutupäivä. Sen pituus on n. 27 km ja se päättyy Taivalkosken melontakeskukselle. Järjestäjä huolehtii veneiden ja kajakkien siirtämisestä Taivalkosken padon yli. Majoittuminen melontakeskuksella teltoissa tai paikallisissa majoituspaikoissa.

5.7. Toisen soutupäivän, tiistain, matkan pituus on n. 32 km. Lähtö Taivalkosken melontakeskukselta ja rantautuminen Parviaiseen, Siiran rantaan. Ruokailu, sauna ja majoittuminen teltoissa. Iltaohjelmaa.

6.7. Kolmannen ja tänä vuonna viimeisen melontapäivän matkan pituus on n. 31 km. Lähtö Parviaisesta ja soututapahtuman lopetus Kuren koulun rantaan, osoite Kariniementie 2, Pudasjärvi. Ruokailu ja sauna, illanviettoa ja elävää musiikkia. 

Melontatapahtuman aikana matkan varrella järjestetään mm. paikallisten kyläyhdistysten toimesta erilaista mielenkiintoista oheisohjelmaa.

Turvamelojan tehtävät
 
Turvamelojien tärkeimpänä tehtävänä retken aikana on meloa veneiden edellä ja havainnoida koskessa pintakivet tai vedenalaiset kivet, joita on vaikea havaita ylävirrasta tulevasta veneestä. Kun tällaisia on veneväylällä tai reitillä, jossa veneet kulkevat, melojan tulee pystyä kääntämään kajakki ja jäämään kiven alapuolelle kajakin keula ylävirtaan ja osoittamaan oikea reitti melalla ja tarvittaessa huutamalla.
 
Toinen tärkeä asia on uusien mukaan tulevien melojien neuvonta ja auttaminen. Tarvittaessa turvamelojat auttavat kaatuneita melojia tai veden varaan joutuneita soutajia.

Kaikki retkimelojat kulkevat Iijokisoudussa ennen veneitä, koska kapeassa joessa rinnakkain eteneminen saattaa olla melojille vaarallista soutajien airojen takia. Turvamelojat ryhmittyvät veneletkaan sopivin välein ja palaavat paikalleen kiven merkkauksen jälkeen, kun kärkisoutaja ottaa soutajat välillä rantaan odottamaan turvamelojia.

Useamman kerran Iijokisoutuun osallistuneista melojista valitaan piakkoin paikallinen melojien yhdyshenkilö. Turvallisuusasiakirjat laaditaan lähempänä tapahtumaa järjestäjän toimesta.

Koskiluokitus

Tässä linkki Iijoen koskiluokitukseen: https://www.pudasjarvi.fi/kaupungin-palvelut/liikunta/ulkoliikuntapaikat/retkeily-ja-vaellus/vesiretkeily/iijoki

Toivomme, että saisimme paljon innokkaita osallistujia ja että mahdollisimman moni tarvittavista turvamelojista tulisi alueeltamme ja melontayhteisömme keskuudesta. Tämä auttaisi kovasti meidän tapahtumamme suunnittelussa ja toteutuksessa. Tutustumisen Iijokeen voisimme toteuttaa ennen tapatumaa, esim. kesäkuun alkupuolella.

Ilmoittanette piakkoin, ehkä jo helmikuun loppuun mennessä, millaisella kokoonpanolla pääsisitte osallistumaan Iijokisoutuun.
Tästä linkistä pääsee Iijokisoudun verkkosivuille: https://www.iijokisoutu.net (päivitys on osittain vielä kesken tämän vuoden osalta)

Ystävällisin melontaterveisin, Janne Autere
Hallituksen jäsen, Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys
Kesää odotellen
- Ari

« Viimeksi muokattu: Helmikuu 06, 2022, 21:09:10 ip kirjoittanut Ari Ollila »