Kirjoittaja Aihe: Luulajan saaristo 2023  (Luettu 5082 kertaa)

miiainkeri

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Luulajan saaristo 2023
« : Heinäkuu 03, 2023, 17:03:27 ip »
Luulajan-reissun matkapäiväkirja 29.6.-2.7.2023

Linkkivinkkejä karttoihin ja reittioppaisiin matkapäiväkirjan lopussa :) Reissun reittikartta liitteenä.

Päivä 1 - 29.6. (17,5 km)

Kuuden hengen retkueemme lähti Tukkisaaresta kohti Luulajaa ja Kallaxin satamaa aamusta. Seurasimme sääennusteita ja taivasta matkan edetessä, sillä helteisen päivän ennusteissa oli myös synkkiä pilviä. Kallaxin satamassa kajakkeja pakatessa ukkonen muistuttelikin meitä etäisellä kuminallaan olemaan varuillaan. Jätimme autot ja trailerin sataman reunalle parkkiin ja lähdimme matkaan.

Lähdimme liikkeelle kohti Junkön saarta ja sen itäpuolen Örnuddenin niemenkärkeä. Muutama kilometri satamasta lähdön jälkeen rantauduimme Klyvgryndenin niemelle ja siellä olevalle laavulle yli pyrkivää ukkosrintamaa suojaan. Tilanteen kirkastuttua jatkoimme matkaa ja pidimme vielä pienen evästauon Germandön saaren niemellä lähellä Bastaholmvikeniä ennen isompaa ylitystä Junkönille. Junkönin länsiosa on Ruotsin armeijan harjoitusaluetta, jonne rantautuminen on kiellettyä. Tästä muistuttelevia kylttejä onkin saaren hieno hiekkaranta täynnä. Alueella voi olla räjähtämättömiä pommeja, joten rantautuminen ei tullut mieleenkään.

Meloimme leppoisassa kesäillassa Örnuddenin rantaan ja pystytimme teltat ja riippumatot. Rannalla on parhaat päivänsä nähnyt pöytä ja penkit, mutta ei muita retkeilyrakenteita. Jonkin matkan päässä on mökki, jossa ei ainakaan nyt näkynyt ketään. Säätila yllätti meidät vielä toisen kerran, kun tuuli alkoi puhaltamaan juuri ansaitun ruokailun aloitettuamme kuin napista painamalla ja hätisteli meidät sulkemaan kajakkien kansia ja varmistelemaan majoitteiden kiinnityksiä.

Päivä 2 - 30.6. (11 km)

Koillisen-idän suuntainen tuuli puhalteli heti aamusta alkaen, joten jouduimme pohtimaan alkuperäistä reittisuunnitelmaa ja melomista vastatuuleen Junkönin itäpuolella oleville Norr-Äspenille, Sör-Äspenille ja Sandgrönnornalle. Kaksi jälkimmäistä ovat lintujen pesinnän aikaan 1.5.-31.7. rauhoitettuja, eikä niitä saa mennä 200 metriä lähemmäs, joten ne pudotettiin heti pois suunnitelmista. Norr-Äspenkin päätettiin jättää välistä, sillä sääennusteissa lupailtiin voimistuvaa idän puoleista tuulta, jonka voimakkuudesta ei haluttu ottaa selvää.

Vierailimme heti aamusta Junkönin satamassa ja kävimme varaamassa sieltä itsellemme saunavuorot. Sauna varataan kirjoittamalla nimi varauslistaan, joka löytyy postilaatikosta kioskin läheisyydestä. Luulajan kunta pitää yllä satamia, joissa on erinomaiset ja edulliset tai jopa ilmaiset palvelut. Muun muassa sauna on maksuton, vaikkemme maksaneet satamamaksua. Myös nuotiopaikkojen polttopuut olivat vapaasti hyödynnettävissä. Satamassa on myös roskien kierrätyspiste.

Nautimme kesäkahvilassa fikat, tutustuimme saaristolaismuseoon ja lähdimme melomaan kohti pohjoista ja Sandöklubbenia, jossa kävimme lounastamassa rannalla. Saarten rannat ovat hyvin matalia ja hiekkapohjaisia, mutta myös hyvin kivisiä. Kannattaa siis olla varuillaan, kun lähestyy saaria tai meloo niiden läheisyydessä, sillä kivikko yltää yllättämään hyvinkin kaukaa.

Meloimme lounaan jälkeen takaisin leiripaikkaan, pakkasimme eväät ja saunakamppeet mukaan ja kävelimme noin 1,5 km:n matkan Junkönin satamaan. Virittelimme nuotiopaikalle tulet ja aloimme tekemään ruokaa, juttelimme veneilijöiden kanssa ja nautimme hitaasti aurinkoisesta illasta. Sauna oli oikein mukava ja siitä pääsi pulahtamaan portaita pitkin alas satama-altaaseen. Täydensimme vesivarastojamme ennen kuin kävelimme takaisin leiriin. Yöllä kohdalle osui reissun ainoa vesikuuro, joka tuuditteli meidät leppoisalla ropinallaan uneen.

Päivä 3 - 1.7. (17,5 km)

Tuuli jatkoi puhaltamistaan idästä, joka antoi meille hyvin työntöapua muuttomatkalle seuraavaan leiripaikkaan. Meloimme Junköniltä Antnäs-Börstskäretiin myötätuulessa ja pysähdyimme Germandön etelärannalle lounaalle, jossa pidimme pienen siestan. Jatkoimme jäljellä olleet muutaman kilometrin Antnäs-Borstskäretin itäpuolen lahdenpohjukkaan etsien reittiä kivien välistä ja leiriydyimme.

Saarella on kaksi nuotiopaikkaa, sauna, kierrätyspiste ja kuivakäymälä, mutta ei vesipistettä. Siellä on myös mukavat näköalat tarjoava näköalapaikka, sekä vanha maasälpälouhos. Turistinähtävyydet tarkistettuamme virittelimme nuotion ruuanlaittoa varten ja saunoimme sekä uimme pari tuntia. Illan mittaan saaressa kävi muutamia veneilijöitä saunomassa, jonka jälkeen he jatkoivat matkaa. Paikka oli Junkönin satamaan verrattuna erittäin rauhallinen ja idyllinen, jonka saunassa oli erittäin hyvät löylyt.

Illaksi tyyntynyt keli muuttui jälleen kuin napista painamalla, kun tasan kello 22.10 ennustettu tuuli alkoi puhaltamaan tuoden samalla viileämpää ilmaa pohjoisesta.

Päivä 4 - 2.7. (14 km)

Pohjoisenpuoleinen tuuli antoi lisähaastetta kotimatkallemme. Haimme sille suojaa Germandöltä, mutta saimme silti meloa hartiavoimin varsinkin Germandön ja Bergön välisellä ylityksellä sekä lähestyessämme Kallaxin satamaa Kallaxön ja mantereen välissä. Pidimme lyhyen eväs- ja jaloittelutauon Germandöllä Brändstrandvikenin pohjoisosassa ennen pidempää ylitystä.

Bergönillä on paljon mökkejä, joten sinne rantautuminen olisi onnistunut lähinnä saaren koillisosan päässä. Olimme suunnitelleen lounastaukoa saarelle, mutta aallokko oli pärskinyt meitä suojavarusteista huolimatta sen verran kosteiksi, että halusimme lähinnä äkkiä satamaan ja kuivat vaatteet ylle.

Reissu oli erittäin mukava ja onnistunut, jolla muusta vesiliikenteestä ei ollut liiaksi haittaa. Emme nähneet muita melojia ja veneilijöitäkin oli aika vähän. Olosuhteita sai seurailla koko ajan ja alkuperäinen reittisuunnitelmamme typistyi tuulten vuoksi. Saimme tietoa ennen reissua, että etelätuulet voivat olla alueella hyvin kovia, mutta onneksemme tuuli ei kääntynyt sille suunnalle. Ruotsalaisten Min Karta -selainohjelmalla saa tehtyä hyvin reittikarttoja ja tutkailtua aluetta.

Linkkivinkit

Paddla i Luleå

Melontareittikatta (pdf)

Min Karta

Junköns Skärgårdsmuseum

« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 03, 2023, 17:11:23 ip kirjoittanut miiainkeri »