Kirjoittaja Aihe: Oulujärvireissu 24. - 26.7.2009  (Luettu 4827 kertaa)

Teijo Lehtonen

  • Tunnistamaton
  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Oulujärvireissu 24. - 26.7.2009
« : Heinäkuu 26, 2009, 23:57:47 ip »
Perjantaina 24.7.2009 klo 17 kokoontui Riitta, Maria, Simo, Mari, Antti, Jari, Sirpa sekä allekirjoittanut Tukkisaareen haistelemaan ilmaa ja toisiaan ja pakkailemaan kajakkeja kärryyn. Alkuhärdellien jälkeen pääsimme vihdoin lähtemään kohti Vaalan melontakeskusta, joka sijaitsee Saharannan venesatamasta noin 350m länteen (Uitontien päässä kulkusuunnassa äärimmäisenä vasemmalla). Starit todettiin Seayakeja huonommiksi retkikajakeiksi pienten lastiluukkujen ja yleisen tilanpuutteen vuoksi.

Meloimme hienossa kelissä ja kevyessä vastatuulessa noin 7km Honkisen saaren kodalle, jossa oli laiturin päässä purjevene odottamassa. Purjehtija oli omissa oloissaan, joten saimme kodan ympäristöineen täysin omaan käyttöömme. Rantautumispaikkaa olisi kannattanut katsella hieman pidempään, niin ei olisi pitänyt kantaa tavaroita rytelikön läpi (osa olikin fiksumpia, minä en ;)). Honkisesta löytyi runsaasti mustikoita ja muurahaisia, mutta teltalle pitikin hieman mietiskellä paikkaa.

Lauantaina saapui heti aamulla Weltsulta tekstari, että joudumme ilmeisesti muuttamaan suunnitelmia kovan tuulen takia. Aamupalan, pakkaamisen ja suunnittelun jälkeen lähdimme kohti Neulaniemen Huuhtiniemeä vastatuuleen ja kohtalaiseen vasta-aallokkoon. Ylityksen aikana Mari ilmoitti, että peräsin lakkasi toimimasta, mutta sai kuitenkin melottua hyvin niemen suojaan. Selvisi, että peräsimestä oli toisen puolen ohjausnaru irronnut peräsimestä ja joutunut kajakin sisälle. Jonkin aikaa yritin pujottaa narua sille kuuluvaan putkeen, mutta operaatio osoittautui mahdottomaksi. Onneksi Antilla oli rautalankaa mukana ja sillä sainkin vedettyä narun putken läpi ulkopuolelle. Solmittuani narun peräsimeen pääsimme jatkamaan matkaa Soutulahden ylitse kohti Kaivosojaa, jonka läpi pääsimme Väätäjänlahden puolelle.

Meloimme melko kovassa vastatuulessa ja aallokossa Pihlajasaareen, jossa söimme evästä ja suunnittelimme tulevaa. Kovan tuulen takia emme enää päättäneet tavoitella Kuostoa, vaan pohdiskeltiin lyhyempiä reittejä. Lähdimme kohti Jylhänniemeä ja sieltä saarten suojassa kohti Kaarresalon kotaa. Kodalla olivat Weltsu ja Jorma vastassa, jotka hetken juteltuamme lähtivät jatkamaan omaa reissuaan. Melontamatkaa päivälle tuli vajaa 12km ja telttojen pystytyksen jälkeen tuli sade ja vietimme loppuillan kodassa lettuja paistellen ja tulevia retkiä suunnitellen (myös karhuista ja elämänfilosofiasta puhuttiin ;)). Illasta keli parani, tuuli tyyntyi ja innokas retkimeloja Maria kiersi saaren kolme kertaa, lisäten omaa melontamatkaansa noin 12km. :) Saarella oli myös paljon etanoita, pari löytyi teltastakin kotona telttaa kuivumaan laittaessani.

Sunnuntaina aamuyöstä satoi melko rankasti ja aamulla kokkailimmekin sapuskat kodassa. Sateessa purimme teltat ja pakkasimme kajakit, mutta heti melomaan lähdettäessä sade lakkasi, vaikka ennustajat olivatkin uhkailleet koko päivää rankkasateella. Melko tyvenessä kelissä melottiin Ylä-Mulkun ja Ala-Mulkun kautta kohti Kuusisaarta, jossa ainakin hiljaisuudesta päätellen oli festarit jo ohi ;). Kävimme Honkisen eteläpuolella jaloittelu-/rakontyhjennystauolla toteamassa saaren olevan oikea muurahaisista ja mustikoista päätellen. Meloimme loppumatkan Vaalan melontakeskukselle, jossa Weltsu oli vastassa ja pääsimme tutustumaan hienoon kajakkivajaan, johon mahtui koko retkueen kajakit sisälle purettaviksi, jos se sade olisi sittenkin tullut. Viimeiselle päivälle melontamatkaa tuli noin 18km. Taistelimme myös trailerin sähköpistokkeen kanssa, mutta ei saatu kuntoon. Ajelimme sitten takaisin Ouluun ilman trailerin vilkkuja, jarruvaloja ja oikeanpuoleisia valoja.

Kotimatkalla jossain Utajärven tienoilla toisesta Starista lähti karkunarusta huolimatta takaluukku ilmalennolle, joka onneksi oli päättynyt keskelle tietä, eikä kenenkään tuulilasiin tai johonkin pusikkoon josta ei olisi löytynyt.

Kiva reissu (milloinpa melontareissu ei olisi?).  8)

ps. Maria oli mittaillut karttaohjelmasta Kaarresalon kierron olevan 5,5km, eli hän pidensikin omaa lauantain melontamatkaansa 16,5km. :)
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 27, 2009, 16:42:56 ip kirjoittanut Teijo Lehtonen »

Teijo Lehtonen

  • Tunnistamaton
  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Oulujärvireissu 24. - 26.7.2009
« Vastaus #1 : Heinäkuu 27, 2009, 01:12:06 ap »
Retkikuvat löytyvät http://kc.fi/galleria/thumbnails.php?album=101

Valitettavasti ei tullut otettua yhtään kuvaa melontakeskuksen vajan sisäpuolelta, kun keskittyi vain tyhjentämään kajakkia. :(