Kirjoittaja Aihe: Kevätretki Hossassa 27.-29.5.2011  (Luettu 8255 kertaa)

Teijo Lehtonen

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 384
Kevätretki Hossassa 27.-29.5.2011
« : Toukokuu 30, 2011, 13:09:50 ip »
Seitsemän melojaa (viisi kajakilla ja kaksi avokanootilla) kävi melko pikaisesti järjestetyllä retkellä Hossassa, nyt vaihteeksi keväällä. Lähköpaikaksi valittiin Julma-Ölkyn kioski ja lopetuspaikaksi Pitkä-Hoiluan päässä oleva veneenlaskupaikka. Kartanlukijan (eli minun ;)) pikkumokan johdosta saavuimme lähtöpaikalle hieman kiertotietä ja kaluston ja varusteiden purkamisen jälkeen nakkasimme toisen auton trailereineen lopetuspaikalle.

Matka suuntautui iltahämärissä aluksi ilman retkeilykamppeita Julma-Ölkyn kanjonijärveä ihastelemaan jonka päähän saavuimme aika tarkalleen keskiyöllä ja saimmekin yllätyksen, eli Arin järjestämän konvehtitarjoilun ja pian jono muodostuikin kanootin viereen. :) Palasimme lähtöpaikalle ja kannoimme kaluston Ala-Ölkyn puolelle jossa majava (ilmeisesti) läpsäytti vastalauseensa. Pakkasimme retkitarpeet mukaan ja lähdimme pienessä tihkusateessa meloskelemaan kohti Ala-Ölkyn laavua jossa nousimme maihin kahdelta yöllä. Pystytimme teltat laavun läheisyyteen ja pari retkeläistä laittoi makuupaikat laavuun, jonka jälkeen aterioimme "iltapalan" kirkastuvassa aamunkoitteessa.

Aamulla pakkasimme leirin ja kävimme kävelemällä noin kilometrin päässä olevalla värikalliolla katselemassa tuhansia vuosia vanhoja kalliomaalauksia. Melontamatka jatkui kolmen aikoihin Somerjokea pitkin, jonka alkupäätä ei heti hoksattu vaan melottiin ohitse. Joki oli pieni ja melko matala, mutta lähes kaikki koskiosuudet pääsimme läpi melomalla, parissa kohdassa piti nousta kanootin kyydistä ja uittaa matalikon läpi. Somerkoskessa oli kaatunut puu jonka latvan ohitse pääsi melomalla. Lihapyörrettä moni jännitti nimensä puolesta eikä uskonut kun sanoin että meloimme jo ohitse. ;)

Somerjoen jälkeen kävimme Laukkujärven autiotuvalla jaloittelu ja voileipätauon, josta matka jatkui pitkin kapeita järviä ja järvien välisiä pieniä virtapaikkoja. Suottavirrassa oli kaatunut puu, jonka latvapuolella sijainneesta heinämatalikosta pääsi hieman avustettuna ylitse ja Hakokosken laavulla pidimme ruokatauon. Ruokailun jälkeen alkoi tihkusade ja Jatkonsalmen tienoilla alkoi hetken ajaksi sataa melko kovastikkin. Lounatkoskelle saavuttaessa sade lakasikin ja kävimme maitse tutkimassa ohitusreittiä. Lounatkosken vetotaival oli uusimisvaiheessa eli vanhat poikkipuut oli purettu pois ja uudet olivat karsittuina vieressä, joten kannoimme kaluston vetotaipaleen myötäisesti. Lounatkosken yläpuolella pääsimme vähän matkaa (n.50m) melomalla jonka jälkeen tuli pari virtapaikkaa, joista ensimmäisen muutama meloja pääsi melomalla ylös ja loput vedettiin kahlaamalla. Lounatkosken ja Tolosenvirran ohitus oli ohitse illalla kymmenen jälkeen ja matka jatkui illan hämärtyessä kohti Lipposensalmea jossa pidimme pienen evästauon. Matka jatkui Kokalmuksen ja puron kautta Ala-Valkeaiselle jonka kirkas lähdevesi oli mukavaa vaihtelua ja kävimme ennen rantautumista katselemassa autiotuvan viereistä lähdettä ylhäältäpäin. Rantautuimme keskiyön tienoilla ja loppu menikin tutun kaavan mukaan, eli telttojen pystytystä, ruokailua, jälkiruoaksi lettuja ja pari retkeläistä kävi ilta-uinnillakin.

Sunnuntaina aamupalan jälkeen pakkasimme leirin ja meloimme puron kautta takaisin Kokalmukselle ja Pitkä-Hoiluan päässä olevalle lopetuspaikalle. Autojen hakemisen aikana kalusto tyhjennettiin, putsattiin ja pakattiin kärryyn. Kotimatkalla kävimme Hossan luontokeskuksella katsomassa näyttelyä joka olikin remontissa, joten katselimme mitä muuta tarjottavaa keskuksella oli ja ilmoitimme kaatuneista puista. Matka jatkui vähän matkan päässä olevaan Erä-Hossaan, jossa oli odottamassa Weltsun tilaamat munkkikahvit koko porukalle ja laitettiinpa yksi televisiokin kuntoon. ;)

Mukava reissu, retkellä olivat Ari, Jiri, Mari, Aili, Alisa, Sanna ja minä. Laittelen lähiaikoina kuvia nettiin kunhan saan valikoitua, olisi näköjään pitänyt enemmän kiinnittää huomiota tarkennusasetuksiin kun monet kuvat hieman sumeita.

Ari Ollila

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 602
Vs: Kevätretki Hossassa 27.-29.5.2011
« Vastaus #1 : Kesäkuu 10, 2011, 20:19:47 ip »
Moikkelis! Teijo jo tuossa edellä kiteytti reissun vaiheet, joten eipä muuta, kuin kiitokset mukana olleille. Hauskaa oli. :D
Ittellänikin kameran kanssa vielä näköjään opettelua, mutta oheisesta linkistä pääsee katteleen reissun kuvia ja mahdollisesti
niistä välittyy mukavat fiilikset muillekkin. ;)
https://picasaweb.google.com/116930164481063327947/HossanRetki272952011?authkey=Gv1sRgCL-n_6XXmaGu9AE#

-Ari