Kirjoittaja Aihe: Lofootit  (Luettu 8277 kertaa)

Jari Korva

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 96
Lofootit
« : Huhtikuu 19, 2017, 22:04:56 ip »


Kävin heinäkuussa 2016 Pikkulahden Palvelujen järjestämällä ja Petri Sutisen vetämällä retkellä Norjassa, Lofootteilla. Melontareitti oli miltei rengas Lofoottien tyvessä, vuonoa pitkin melottiin etelään, käytiin meren äärellä, sitten salmea pitkin pohjoispuolelle ja sieltä taas yhtä vuonoa pitkin melko lähelle lähtöpaikkaa. Mennen ja tullen telttailtiin lisäksi yö Ruotsin Abiskossa hienossa tunturimaisemassa, melontapäiviä oli viisi ja yksi vuorokausi pidettiin tuulta ja sadetta vuonossa.Norjan maisemat ovat tunnetusti mahtavat ja melontaretkellä ne aukeavat ehkä parhaiten. Turkoosi vesi ja valkohiekkaiset paratiisirannat, rannasta nousevat lumihuippuiset vuoret ja vesiputoukset, "nurkan" takaa yllättäen aukeava jylhä vuono ja karun kaunis luonto. Valaita ei sentään tällä retkellä nähty, mutta pyöriäisiä kyllä.Sää oli vaihteleva: Aurinkoakin nähtiin, mutta enimmäkseen keli oli viileähkö, pilvinen ja ajoittain sateinen. Tuulen kanssa pärjättiin hyvin pitämällä rokulia suojaisessa vuonossa tai ajoittamalla melonta aamuun tai iltaan. Melonnan osalta kuivapuku oli hyvä valinta ja muutenkin toimiva kalusto ja hyvät retkeilytaidot on kullan kalliit - ainakin jos retkestä mielii nauttia, vaikka kamppeita ei saakaan aina kuivaksi tai tuuli ja kylmyys aiheuttaa ongelmia.
Reitti oli sikäläisittäin helppo eli suojainen, varsinainen Atlantti näkyi vain vilaukselta. Vuorovesi aiheuttaa omat kommervenkkinsä rantautumiseen ja leiriytymiseen, mutta tällä reitillä/ajoituksella ei jouduttu/päästy vuorovesiaallokkoon. Isoja aaltoja saatiin vain salmessa vastavirtaan puskevasta Hurtigrutenista.
Erittäin hieno reissu siis ja lisäksi sai Petri Sutisen käyttöönsä viikoksi eli oppia ja tarinoita on tarjolla yllin kyllin. Jos melontaretkeily Norjassa kiinnostaa, suosittelisin että retkeilyn perustaidot kannattaa ensin treenata kotimaisemissa. Ja kun sikäläiset olosuhteet poikkeavat meikäläisistä merkittävästi, ilman hyvää paikallisten olosuhteiden osaamista ei pidä missään nimessä lähteä omin päin seikkailemaan. Lisäksi kaikkea netistä luettua ei kannata uskoa eli jonkun kokema helppo paikka saattaa olla toisella hetkellä kaikkea muuta kuin sitä, kun liikkuvia tekijöitä on sekä vuorovesi että tuuli.


« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 19, 2017, 22:19:46 ip kirjoittanut Jari Korva »