Kirjoittaja Aihe: Inarijärven retki 2013  (Luettu 12391 kertaa)

Ari Ollila

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 602
Inarijärven retki 2013
« : Kesäkuu 09, 2013, 22:57:01 ip »
Hei! Tässäpä alustavvaa suunnitelmaa Inarijärven retkestä, joka tehhään viikolla 32. (lähtö viikon 31 lopussa) Tarkemmat lähtö- ja palluupäivät sovitaan myöhemmin porukalla, mutta alustavasti lähtö vois olla 3.8. ja takas tultas 9 tai 10.8

Retki on tarkotettu kaikille melonnasta ja retkeilystä tykkääville seuran jäsenille.

Porinaa on ollu keskiselle Inarille suuntautuvasta retkestä ja tässäpä ois reitti suunnitelmaa, joka voi tosin olosuhteitten takia muuttua paikanpäällä kovastikki.

Lähtöpaikka on Inari, josta automatkapäivän jäläkeen melotaan Pielpavuonon perille, jossa on kota (semmonen nykyaikanen, jossa on mm. savupiipullinen kamina ;)) Illalla, ne keillä on kovasti virtaa jälellä, voi käyvä tassuttelemassa Pielpajärven erämaakirkolla. Sinne tullee matkaa reilu 2km sivu.

Seuraavana päivänä matka jatkuu Ukon (muinainen uhuripaikka) ja hautuumaasaaren kautta Inarijärven yhelle hienoimmista hiekkarannoista, eli Hietasaareen. Siittä jatketaan vähän matkaa Kotkaniemeen ja katellaan yöpaikka.

Hyvin nukutun telttayön jäläkeen suunnataan Neitiniemen kautta Kahkusaareen päivätauolle ja jatketaan sitte matkaa Kärppäsaareen yöksi.

Sieltä jatketaan saarten röpelöitä pitkin etelän suuntaan Kaamasnuoraan, jossa on vanaha assuinpaikka, Sarre. Matka jatkuu etelleen etelämmäs Kaikunuoran suulle, jossa on ehkäpä järven kuulusin autiotupa, Punanentupa. Siinä on hyvä pittää taukua ja käyvä vaikka kattomasa vähänmatkan päässä olevaa Täyssinän rauhan rajapyykkiä. Taukoilun jäläkeen suunta otetaan autiotuvallisseen Jääsaareen, jossa yövytään.

Teltta- tai kämppäyön jäläkeen jatketaan kohti Korkiamauraa, jossa on jääluola ja sitä tieten käyvään ihimettelemäsä. Siittä sitte melua huitastaan yöksi Petäjäsaareen, jossa myös on autiotupa ja monta muutaki retkeilijälle rakennettua rakennusta.

Seuraavaksi kierreettävänä on Leviä Petäjäsaari, jonka luoteiskulumallta avvautuu muutamien saarten rikkoma aava näkymä kohti järven suuria selekiä. No, saari voijaan kiertää toistaki kautta ja jatkaa kohti Suovasaaria, jossa on, tai ainaki on ollu, jos ei oo purettu, Inarin yks mielenkiintosimman näkönen mökki. Jotkut on luullu sitä jopa saunaksi. On sielä kyllä semmonen uuven mallinen kotaki.

Sieltä jatketaan viimeseksi yöksi tutuksi tulleeseen Pielpavuonoon. Ne, ketkä ei menomatkalla jaksanu käyvä erämaa kirkolla, voivat nyt sielä iltalenkillä hilipasta.

Aamulla jatketaan Inariin ja kotia kohti.

Matkan varrelle sattuu muutaki nähtävää, varsinki jos kehtaa pikkusen poiketa reitistä, mm. muutama turvekota. Tarvittaessa voijjaan pittää jossaki paikassa leiriä paripäivää ja tehä päiväretki.

Koko reissulle tullee mittaa n. 120-130km ja päivämatkat on 10-25km. Olosuhteitten muuttuessa kehenommiksi retkelle lähtevän täytyy pystyä melomaan tarvittaessa vähän huonommassaki kelissä.
Ihan kylymiltään sinne ei siis kannata lähtä, joten toivonki näkeväni sinne lähteviä kohottamassa melontakuntua mm. tiistaimelonnoissa ja muilla kesän retkillä.

Melontavarusteitten lisäksi tarvitaan normaalit retkivarusteet, mm. teltta. Koitetaan pittää jossain vaiheessa retkipalaveri, missä voijaan sopia mm. ruoka- ja teltta- ym. kunnista. Jokkaisella ei oo pakko olla kaikkia vermeitä itellä, esim. yhellä keittimellä pärijää usiampiki.

Kysymyksiä voi esittää allekirijottanneelle ja retkelle ilimottautumiset sähköpostilla ari.ollila@kc.fi
20.7.2013 mennessä, jotta tarvittavat järijestelyt saahaan tehtyä. Ite voin ottaa kyytiläisiä 3-4 ja kärryn, mutta jos lähtijöitä on enemmän, niin sitte tarvitaan lissää autoja. Jokkainen huolehtii ite kajakin vuokrauksesta Sylvainilta, ellei satu olemaan ommaa paattia.

Ohessa  kartta alustavasta reitistä.

Tervetulloo retkelle :)

-Ari
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 09, 2013, 22:59:59 ip kirjoittanut Ari Ollila »

Ari Ollila

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 602
Vs: Inarijärven retki 2013
« Vastaus #1 : Kesäkuu 10, 2013, 00:32:18 ap »
Ensimmäinen ilimottautuminen vastaanotettu :)

-Ari

Sirpa Ruokangas

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 10
Vs: Inarijärven retki 2013
« Vastaus #2 : Kesäkuu 17, 2013, 00:16:17 ap »
Alustavasti kyllä! Vahvistan vielä lähtöni lähempänä.

Jari Maijanen

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 33
Vs: Inarijärven retki 2013
« Vastaus #3 : Kesäkuu 17, 2013, 11:31:38 ap »
Samat sanat eli alustavasti kyllä !  :)

Simo Perkkiö

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 11
Vs: Inarijärven retki 2013
« Vastaus #4 : Kesäkuu 18, 2013, 12:04:32 ip »
Ilimottaudun Inarin reissuun.

Ari Ollila

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 602
Vs: Inarijärven retki 2013
« Vastaus #5 : Heinäkuu 16, 2013, 01:56:05 ap »
Moikkatirallaa! Ilimottautumis aikaa jälellä vielä jokunen päivä, joten nyt kannattaa alakaa naputtelleen viestiä
allekirijottanneelle, jos mielii reissuun mukkaan. Kannattaa lähtä, sillä Inarijärvi on kyllä näkemisen ja kokemisen
arvonen paikka :) Retki näyttäs hyvinki totteutuvan, sillä tällä hetkellä lähtijöitä on jo pari autollista, mutta lissääki
siis mukkaan soppii. Kuhan lopullinen lähtijöitten määrä on selevillä, niin voijaan pittää pikku retkipalaveri,
siittä myöhemmin.

-Ari

Ari Ollila

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 602
Vs: Inarijärven retki 2013
« Vastaus #6 : Heinäkuu 22, 2013, 19:18:20 ip »
Moi! Tänä vuonna Inarille tuntus olevan aika mukavasti lähtijöitä, eli retki totteutuu :)
Asian tiimoilta pijetään retkipalaveri torstaina 25.7. Tukkisaaresa rentomelonnan jäläkeen,
noin kello 20. Sovitaan lähtöaika ja kyytit sun muut asiat, mitä mieleen tullee. Jos kaikki lähtijät
ei pääse paikalle, niin kannattaa laittaa sähköpostia allekirijottaneelle, niin pistän palluupostina olleellisimmat asiat.

-Ari

Ari Ollila

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 602
Vs: Inarijärven retki 2013
« Vastaus #7 : Heinäkuu 26, 2013, 00:42:21 ap »
Moikkelis! Retkipalaveri pijetty. Lähtö retkelle tapahtuu Tukkisaaresta lauantaina kello 8.00. (Eli paikalle sen verran
aiemmin, että keritään tehä kuorma ja pakata kamat). Takas tullaan perijantaina 9.8. tai lauantaina 10.8. riippuen siittä,
pijetäänkö reissussa huilipäivä. Reisussa välillä ehkä mahollista saunuakki, mutta ainaki maaliin ois saunominen tarkotus järjiestää. Jos on jottai kysyttävää, nii allekirijottanu koitta vastailla.

-Ari

Ari Ollila

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 602
Vs: Inarijärven retki 2013
« Vastaus #8 : Elokuu 13, 2013, 00:42:28 ap »
Moi! Retki tehty, tässäpä pikku kertomus sen sujumisesta :)

Inarijärven reissulle lähettiin seittämän melojan voimin lauantaiaamuna Tukkisaaresta puoli yheksän aikaan. Eessä oli pitkä matka, joka kuitenki taittu mukavasti mainiossa säässä ja muutaman pysähyksen kera. Inariin saavuttuamme käytiin ensin Siidassa noutamassa avvain Selekälahen kämpälle, joka oli vuokrattu yheksi yöksi.

Siittä sitte siirryttiinki Inarin leirintään, josta retkue alotti melomisen kohti ensimmäistä yöpaikkaa, Pielpavuonoa. Sinne saavuttiinki hyvissä ajjoin ja pystytettiin leiri. Hirsikottaan oli majottunu saksalainen retkue, isä ja kaks poikaa, jotka oli tulleet paikalle soutuvenneellä. Iltanuotiolla kävikin monikielinen puhheensorina. Itekellään oli omaaki ohojelmaa, toinen saksalaisista pojista luki ilimailu aerodynamiikkaa :D Päivän istumisen vastapainoksi käytiin vielä illalla verryttelylenkki Pielpajärven erämaa kirkolla kattelemasa menneitten aikalaisten aikaansaannoksia.

Seuraavana aamuna, hyvin nukutun ja lämpimän yön jäläkeen lähimmä kohti Ukkua, joka näyttävästi kohosiki keskeltä Ukon selekää. Mennessä meloskelimma vanahan hautuumaasaaren ohi. Ukolle päästyä aamulla virinny tuuli pikkusen ylty ja rantautuminen oli jokseenki hankalaa ja niinpä osa ootteliki omissa paateissaan, ku muut käväsi katteleen maisemia Ukon laelta.

Siittä jatkettiin matkaa uuvemman hautuumaa saaren kautta, jossa on vielä hyvin näkösällä mm. valurautasia ristejä, hietasaareen päivä tauvolle. Ilima oli komia, aurinkoinen ja lämmin, joten nautimma sielä olosta tovin, ennenku jatkoimma matkaa seuraavaan yöpaikkaan, Kotkaniemeen.

Sieltä löyty mukava hiekkaranta ja niinpä asetumma sinne taloksi. Pian rantaan tuli mies venneellään, joka osottautu maanomistajaksi, mukava, asiallinen mies, joka kävi vaan varottelemasa avotulen tevosta, oli kuulemma etellisenä iltana ollu mettäpalo jossai lähellä. No, iltapalat valamistu rangioilla ja kaasukeittimillä. Mustikan syönnin lisäksi ihimettelimmä ranta veestä löytynyttä lankamaista matua, jonka totesimma jouhimavoksi. Harmiton elukka, joka vastoin uskomuskia ei oo ihimiselle vaarallinen. No, sen verran se vaikutti, että juomavettä hakiessa porukat oli tarkkaavaisen näkösiä.

Seuraavana aamuna matka jatku pienen vesisatteen saattelemana kohti Kahkussaren autiotuppaa ja päivä taukua. Matkanvarrella nähtiin kalamiehiä leirissään ja kämpällä oli pari melojaa tekemässä lähtyä. Muutama sana siinä vaihettiin ja toivoteltiin toisillemme mukavaa retkiä. Kahkusaaren keskeneräsessä hirsikovassa oli eräs kalamies, joka herräiliki iltapäivän puolella ja kävi venneessään nauttimassa lievitystä etellis illtana aikaan saamaansa päänsärkyyn. Taukoilun jäläkeen matkaa jatkettiin mukavassa kelissä kohti Selekälahen vuokrakämppää. Selekäsaarten evustalla tavattiin melojapariskunta, jonka reissu oli jo loppusuoralla, heijänkin kans vaihettiin perinteiset kuulumiset, eli mistä kukaki on ja mihin menossa. Ennen kämpälle menua käytiin vielä kattomasa Repa retkeilijän vakioleiripaikka Inarilla.

Selekälahen vuokrakämpälle saavuttiin hyvissäajjoin ja niinpä sielä kerittiin ennen yöpuulle menemistä saunua hyvin, käyvä monistellen uimasa ja illalla ite kukanenki nautti mitä moninaisempia aterioita ja lopuksi syötiin porukalla lättyjä kera saarelta poimituista mustikoista tehyn hillon.

Aamusella lähettiin meloskelleen kohti Kärppäsaarta, jossa pijettiin pikku tauko ja ihimeteltiin mm. telttasaunan paikkaa, jossa ois voinu löylytellä, jos ois ollu ressu mukana. Komiassa kelissä jatkettiin matkaa Andreasnuoraan, jossa käytiin ihimettelemäsä sovan aikasen vankileirin jäänteitä, ei oo tainnu olla kovinka häävit oltavat sielä. Pikkusen matkaa meloskeltuamme saavuttiin Tyllylahteen, joka oli seuraava yöpaikka. Sielä oli tuttuja melojia, jotka oli tullu sinne jo aikasin päivällä ja niinpä he jatkovatki vielä matkaa leiriisä lahen pohojukkaan. Iltanuotiolla kävi vielä yks kalamies porukka paistelemasa makkaraa ja siinäki vaihettiin järven kuulumiset ja kateltiin karttoja.

Sauraavna aamuna tuuli oli yltyny ja niinpä sitä Täyssinän rauhan rajapyykin ja Punasen tuvan kattomisen jäläkeen saatiinki puskia ihan reippaaseen vastatuuleen kohti Jääsaarta, jossa pijettiinki pitkä päivätauko. Kämpäsä oli pari venneelistä kalamiehiä ja pari venettä tuli vielä lissää, ennen ku ite kerittiin alta pois. Siittä lähettiin sitte kohti Korkiaamauraa ja jääluolaa. Jääluolasa oli jään päällä vettä vaijjaa puolimetriä, eikä sinne voinu nyt mennä tepastelleen, mutta viliposta sielä oli. Aikamme paikkaa ihimeteltyämme läksimmä kohti Petäjäsaarta ja hetikohta saimma niskaan vesisatteen, jota ei kuitenkaa kestäny kovinkaa kauvaa ja ilta oliki tyyni ja muutenki mukava. Petäjäsaresa tapasimme taas pari melojaa joista toinen osottautu yhen retkulaisemme mökkinaapuriksi ja PMMP:n kävijäksi, pienet on piirit. Kilometrejä ei tullu päivän aikana kauhiasti, mutta vastatuuli teki siittä retken raskaimman päivän ja niinpä päätimmäki, että seuraavana aamuna ei pijetä kiirettä, varsinki ku aamupäivälle oli luppailtu satteita.

Aamu oliki suttunen ja matkaan läksimmä aika myöhään, ilima alako kuitenki selekeneen ja päivästä tuli ihan nätti. Viimeseen yöpaikkaan, Taulusaareen, mentiin Suovasaarten kautta, jossa ihimeteltiin mm. sitä, miten vanha autiotupa oli pikkuhilijaa muuttunu saunaksi. Suovasaareen tuli meijän jo tehessä lähtyä, pari vanahempaa miestä, joilla oli rehevit lastesa kans sielä ja niinpä he jäivät istuskelleen nuotiolle meijän lähtiessä jatkaan matkaa.

Viimesenä aamuna meillä ei ollu ennää ku vaijjaa kymmenen kilometriä Inariin, jossa meitä ootti lämmin sauna. Kuormantevon jäläkeen käytiinki saunomasa ja vielä viimesen kerren uimasa järvessä, jonka vesi oli muuten poikkeuksellisen lämmintä, lämpimämpää ku yhelläkkää aiemmalla omista reissuistani. Ennen kotia lähtyä näläkäset kävi syömässä hotelli Inarissa. Mökin avvain pallautettiin Siidaan ja osa porukkaa tutustu vielä sen näyttelyihin sisällä ja ulukona. Kotimatkalla käytiin vielä ihimettelemäsä Karhunpesäkiviä. Tukkisaaresa oltiin iltamyöhällä ja kuorman purun jäläkeen porukka lähtiki tyytyväisin mielin kotejasa kohti kaiken kaikkiaan onnistunneen, mukavan ja säittenki suosiman reissun muistot tuliaisina.

Kiitokset vielä kaikille retkeläisille mukavasta reissusta ja seurasta :)

Ohessa vielä kartta reitistä, joka pikkusen poikkesi alakuperäsestä suunnitelmasta ja linkki muutamiin reissukuvviin.

https://picasaweb.google.com/116930164481063327947/InarijarvenRetki3982013?authkey=Gv1sRgCLmxjbW7kfP4EQ#

-Ari

« Viimeksi muokattu: Elokuu 13, 2013, 00:49:24 ap kirjoittanut Ari Ollila »