Kirjoittaja Aihe: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013  (Luettu 10901 kertaa)

Matti Vedenoja

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 122
Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« : Kesäkuu 14, 2013, 15:30:29 ip »
Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013

Tässä alustavaa suunnitelmaa meriretkelle. Haukipudas on nykyään osa Oulua, joten nyt voidaan huoletta puhua Oulun saaristosta, kun reissu suuntautuu Virpiniemen edustalla oleviin saariin. :)

Perjantaina kokoonnutaan Tukkisaareen ja lastataan kajakit traileriin. Ajoitetaan lähtö siten, että työpäivän jälkeen ehtii mukaan. Tukkisaaresta ajellaan Virpiniemen merivartioasemalle. Jos mukaan ei lähde trailerinvetäjää, lähdetään melomaan Tukkisaaresta ja sovelletaan leirisuunnitelmia tilanteen mukaan. Ajatuksena on ollut meloa Virpiniemestä Hoikka-Hiue -saareen perjantaina ja pitää siellä kahden yön ajan telttaleiriä. Leirisaari on viiden kilometrin päässä Virpiniemestä. Leiristä käsin voidaan lauantaina ja sunnuntaina tehdä porukan mielenkiintojen ja sääolojen mukaan retkiä eri puolille. Saaren lähistöllä voidaan myös puljailla, pitää pelastautumisharjoituksia ym.

Alueelta löytyy esimerkiksi:
- Kropsu (2,5 km:n päässä leiripaikalta)
- Kattilankalla (7 km:n päässä leiripaikalta)
- Santapankki (15 km:n päässä leiripaikalta, vaatii todella hyvän kelin ja kokeneen porukan, joten ei ole todennäköinen kohde)

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole urakoida kilometrejä vaan nautiskella merimelonnasta osallistujien kunnon ja kiinnostuksen mukaan. Voidaan myös kierrellä lähempänä olevia saaria jos siltä tuntuu. Kartta antaa hyvän kuvan seudusta.

Retkelle tulee väistämättä usean kilometrin ylityksiä, joten kokemusta aallokkomelonnasta ja hiukan melontakuntoa täytyy olla pohjilla. Mukaan tarvii säänmukaiset kamppeet niin melontaan kuin leirielämään. Saarien suojissa voi olla ötököitä, joten niitä vastaan voi varustautua esim. sääskihupulla.

Muutokset suunnitelmaan ovat mahdollisia, joten seurailkaa tätä keskustelua. Kysymykset ja ilmoittautumiset retkelle joko tähän ketjuun tai sähköpostilla allekirjoittaneelle: matti.vedenoja ( ät ) kc.fi. Tervetuloa mukaan!

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 26, 2013, 18:58:58 ip kirjoittanut Matti Vedenoja »

Matti Vedenoja

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 122
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #1 : Kesäkuu 19, 2013, 11:55:07 ap »
Tällä hetkellä neljä lähtijää varmistunut. Ainakin yksi trailerin vetäjäkin on ilmoittautunut, joten vesille lähdetään siis Virpiniemestä. Mukaan ehtii vielä!

Matti Vedenoja

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 122
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #2 : Kesäkuu 20, 2013, 10:00:20 ap »
Nyt yhteensä seitsemän lähtijää, joten vähintään kahdella autolla mennään.

Mihin aikaan porukka ehtii kärryä pakkaamaan Tukkisaareen perjantaina? Oisko klo 17.00 työssäkävijöillekin sopiva aika? Mulle käy oikeastaan mikä aika tahansa.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 20, 2013, 15:39:12 ip kirjoittanut Matti Vedenoja »

Teijo Lehtonen

 • Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Viestejä: 384
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #3 : Kesäkuu 20, 2013, 18:18:14 ip »
Minullekkin sopii mihin aikaan tahansa.

Tiina Kotipalo

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 57
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #4 : Kesäkuu 24, 2013, 00:43:23 ap »
Minähi mahan lähteä mukaan, jos saan koiralle hoitajan, varmistuu alkuviikosta.
En pääse ennen klo 17.00 liikkeelle, mutta siihen yritän ehtiä.
t.Tiina

Minna L.

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 40
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #5 : Kesäkuu 24, 2013, 21:22:10 ip »
Minä ilmoittaudun mukaan :) eli olen Tukkisaaressa perjantaina kello 17.00, jos tulee mutkia matkaan ilmoitan :) Mulla ei ole telttaa... mutta ei ole vissiin luvattu sadetta viikonlopuksi, turha kantamus?! ;)

Matti Vedenoja

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 122
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #6 : Kesäkuu 26, 2013, 12:21:41 ip »
Kokoonnutaan perjantaina klo 17.00 Tukkisaareen pakkaamaan kajakkeja traileriin. Virpiniemessä ollaan varmaankin kuuden maissa. Vesille lähdetään venesatamasta Mustakarintien päästä. Ilmoitelkaa jos menette suoraan lähtöpaikalle.


Minä ilmoittaudun mukaan :) eli olen Tukkisaaressa perjantaina kello 17.00, jos tulee mutkia matkaan ilmoitan :) Mulla ei ole telttaa... mutta ei ole vissiin luvattu sadetta viikonlopuksi, turha kantamus?! ;)

Kannattaa varmaan jotenkin varautua sateisiin ja ötököihin. Joko sopimalla jonkun kanssa teltan jakamisesta tai virittelemällä itse sadesuojaa ja hyttysverkkoa yöksi. Suomen kesä voi yllättää. :)
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 26, 2013, 12:34:18 ip kirjoittanut Matti Vedenoja »

Jari Maijanen

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 33
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #7 : Kesäkuu 27, 2013, 11:16:46 ap »
Tervehdys!
Non niin, tulen myös tukkisaareen viideksi mutta sellainen juttu että käytiin eilen Oulunsalon Kraaselin laavulla ja hyttysiä oli tosiaan "muutama". Mutta muuten oli aivan mahtavan lämmin ilma ja vesi! Hyvä reissu on tulossa!  :)

jari turtinen

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 5
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #8 : Kesäkuu 27, 2013, 18:44:08 ip »
Mukana ollaan!Ajelen suoraan Virpiniemeen kuudeksi.

Matti Vedenoja

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 122
Vs: Meriretki Uuden Oulun saaristoon 28.-30.6.2013
« Vastaus #9 : Heinäkuu 02, 2013, 01:16:04 ap »
Tässäpä vähän retkikertomusta:

Perjantaina pakattiin Tukkisaaresta kahdeksan kajakkia traileriin ja ajeltiin Virpiniemeen lähtöpaikalle. Yksi retkeläisistä oli tullut jo suoraan lähtöpaikalle. Aurinko paisteli mukavasti ja tuulta ei juuri ollut. Melottiin viiden kilometrin ylitys viikonlopun leiripaikalle Hoikka-Hiukeeseen (saari, jonka nimen taivutus ei ole aivan yksinkertaista…), eikä aikaakaan kun lättypannu jo keikkui nuotion yllä! Tyynessä illassa itikat heräsivät runsain joukoin saaren uumenista, joten pienet sääskisavut auttoivat ensi hätään. Hoikka-Hiue taitaa olla monen muunkin kulkijan leiripaikkana, koska pitkältä rannalta löytyi telttasaunan runko kiukaineen, monta nuotionpohjaa ja pari huussiakin. Osa porukasta sinnitteli hereillä auringonlaskuun saakka.Lauantaipäivään väki heräili, kun aurinko oli jo kiivennyt korkealle. Taivaalla ei juuri pilviä näkynyt, kun ruvettiin neuvottelemaan päivän melontakohteista. Muutamia poltteli päästä viidentoista kilometrin päähän Santapankkia ihmettelemään, kun taas osa halusi tutustua lähempänä oleviin saariin. Lopulta Santapankin valloitukseen lähti leiristä neljä melojaa yhden liittyessä Virpiniemestä retkueeseen. Loput porukasta päätti ottaa etapeikseen Kattilankallan ja Santosenkarin, joiden kautta lenkille tulisi mittaa 20 kilometriä.

Santapankki on ilmeisen suosittu paikka, kun nytkin siellä oli ollut rantautuneena useampi venekunta melojien lisäksi. Toinen retkue tapasi Kattilankallassa kalastajan ja purjehtijapariskunnan. Evästauon jälkeen saarta käytiin ihmettelemässä jalkaisin. Saaren keskiosassa on yllättävän rehevää luontoa ja muutamia mökkejä. Mantereelle on matkaa 11 kilometriä, mutta Hailuoto häämöttää 8 kilometrin päässä. Kattilankallan lähellä makaa vuonna 1859 uponneen Sofia Marian hylky.

Kattilankallasta suunnattiin kevyessä myötätuulessa viiden kilometrin päähän Santosenkariin eli Santos-Hoikkaan lounastauolle. Saaren kalamajoja asuttavien mökkiläistenkin kanssa vaihdettiin muutama sana. Lounas oli sen verran maittava, että yksi melojista ehti nukahtaakin rantahiekalle. Santosenkarin eteläkärjessä seisoo komea 30-luvulla rakennettu linjaloisto. Tuuli alkoi hiukan jo nostaa aaltoja, kun lähdettiin melomaan Hanhikaria kohti. Vasta-aaltoon oli leppoisa kauhoa menemään. Hanhikarin kupeesta jatkettiin kohti leirirantaa Iso-Hiukeen mökkirantoja katsellen. Loppusuoralla saatiin jo keikkua reippaammin aalloissa ja yllättäin kummatkin retkueet rantautuivat yhtä aikaa leiriin. Santapankin kävijöille oli tullut samassa ajassa yli 30 kilometriä, kun muut kiersivät nautiskellen 20 kilometrin lenkin. Kaikki olivat kuitenkin yhtälailla tyytyväisiä melontapäiväänsä. Erinomaisen melontapäivän kruunasi luonnollisesti lätynpaisto.

Lauantai-ilta hämärtyi, kun saderintama lähestyi etelästä. Väki kömpi telttoihinsa, kun vettä alkoi ropsia taivaalta ja ukkonen jyrähdellä kauempana. Aamulla ukkonen jatkoi rymistelyään ja vettä satoi taivaan täydeltä. Ennuste lupaili sateen jatkuvan pitkälle iltapäivään, joten kamppeet pakkailtiin kajakkeihin ja ruvettiin tekemään lähtöä Virpiniemeen. Näkyvyys oli sen verran huono, että suunta otettiin kompassista. Mantereen suunnalla ukkonen toi hiukan lisäjännitystä matkantekoon. Pian kuitenkin taivas alkoi kirkastua ja sataman suulla paistoikin jo aurinko. Hieno viikonloppu lähivesillä, kiitos osallistujille! :)

Kuvat: (c) Matti Vedenoja
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 02, 2013, 02:00:49 ap kirjoittanut Matti Vedenoja »